Pojdi na glavno vsebino

UNESCO VRTIČKI V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano

Teme: Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Zdravje in HIV/AIDS
Nosilec: Osnovna šola Zreče
Vodja projekta: Marjeta Kobale (marjeta.kobale [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

S projektom želimo otroke navdušiti za sobivanje z naravo, spremljanje rasti in razvoja rastlin, hkrati pa poudariti pomen samooskrbe na  ekološki način.

Projekt je namenjen različnim ciljnim skupinam, od najmlajših do srednješolcev. 

Na vrtu v okolici šole spremljamo rast rastlin in sadnih dreves, ki jih sami posadimo in s pomočjo raznih zunanjih sodelavcev obrezujemo in zatiramo morebitne škodljivce. V učilnici si pripravimo kotiček za vzgajanje rastlin, ki jih ob primernem času presadimo na vrt. Učence spodbujamo, da tudi doma skupaj s starši vzgajajo rastline in za njih skrbijo. Med letom si večkrat pripravimo zdrave obroke, solate, namaze iz rastlin, ki smo jih sami pridelali. Povežemo se z zunanjimi sodelavci; čebelarji, zeliščarji, ekološke kmetije...

Dejavnosti povezane s projektom izvajamo skozi celo šolsko leto, zbiramo primere dobre prakse in fotografije, ki jih ob koncu delimo z sodelujočimi v projektu.

Projekt bo predvidoma potekal od septembra 2021 do maja 2022, oziroma glede na sam projekt bo delo potekalo celo leto. V mesecu septembru bomo zbirali prijave na projekt po elektronski pošti, konec meseca maja pa bodo sodelujoče šole poslale po elektronski pošti poročila o delu s fotografijami in povezave do šolskih spletnih strani, kjer imajo dokumentirano delo z raznimi fotografijami. Mentorji bodo v mesecu juniju prejeli potrdilo o sodelovanju.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...