Pojdi na glavno vsebino

Osnovna šola Zreče

Splošni podatki

Tip ustanove: Osnovna šola
Središče: Celjska in savinjska regija

Šolska cesta 3, 3214 Zreče

03 757 56 20

www.oszrece.net

Lucija Levart
(unesco [afna] oszrece.si)

Predstavitev

Šolstvo ima v naših krajih dolgo tradicijo. Na osnovni šoli Zreče smo tako leta 2015 praznovali 200 let organiziranega šolstva na Zreškem.

Razvoj šolstva je v Zrečah močno povezan z gospodarstvom. Tako se je pred 200 leti začelo z malo sobico, ko pa so se širile in večale zreške tovarne, se je povečevalo število ljudi, posledično se je povečevalo število otrok.

Šolska stavba je na koncu petdesetih in v začetku šestdesetih let postala premajhna, zato so se odločili, da postavijo novo šolo. To stavbo uporabljamo še danes. Tudi nova stavba je bila v začetku osemdesetih let dograjena, zgrajena je bila tudi nova telovadnica. V letu 1997 je šola dobila moderno športno dvorano in 2 učilnici. OŠ Zreče in obe podružnici (POŠ Stranice in POŠ Gorenje) danes obiskuje 553 učenk in učencev.

Zelo veliko otrok se v šolo vozi s šolskim prevozom, ki ga financira občina.

Šola že vrsto let skrbi, da je v koraku s časom. Ko se je v Sloveniji uvajal sistem devetletne osnovne šole, je bila OŠ Zreče ena od šol, ki so k izvajanju pouka po novem programu pristopile med prvimi.

Šola je bila in je vključena v številne projekte, nekaj med njimi jih je tudi mednarodnih. Tako smo od samega začetka bili ena od slovenskih šol, ki so nosile naziv eko. Hkrati smo bili vključeni tudi v projekt Unesco. Ker je v sklopu Unesca mogoče upoštevati tudi načela eko, smo se v zadnjih letih posvetili le Unescu in vse dejavnosti, ki so povezane z eko, vključujemo v projekt Unesco. V zadnjih letih smo program razširili s projekti Šolski ekovrt, Obudimo pisanje pisem in Stara igra(ča) za novo veselje. Na šolskem vrtu smo tako v preteklih letih že lahko nabirali sladke jagode in poskusili svoje domače redkvice. Zelo ponosni smo na omaro v šoli, kamor lahko učenci odložijo knjige, ki so jih že prebrali in jih želijo zamenjati za druge knjige. V sklopu Unesca deluje tudi čebelarski krožek, kjer otroci nabirajo znanje o čebelah in čebelarstvu. Večkrat letno organiziramo različne zbiralne akcije, vse s humanitarnim namenom.

Ker so Zreče pobratene z angleškim mestom Sedbergh, se je pričelo tudi sodelovanje s šolo iz tega angleškega kraja. Sodelovanje zgledno poteka že od leta 2005. V februarju 2018 smo zaključili dvodelni projekt Bridges – Mostovi, ki je bil delno financiran tudi iz programa Erasmus+. Prav sodelovanje med obema šolama je najbolj kontinuirana oblika sodelovanja med obema krajema v vseh letih pobratenja in sodelovanja. Ob 10-letnici pobratenja so zreški osnovnošolci s člani Društva godbenikov Zreče v Sedberghu pripravili prireditev, ki jo je obiskal tudi veleposlanik Republike Slovenije v Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske. Ker iz izkušenj, ki smo jih dobili s sodelovanjem z Angleži, vemo, da si otroci s takšnimi izmenjavami širijo obzorja, spoznavajo nove kulture in jezike, načrtujemo sodelovanje s šolo iz mesta Rača v Srbiji.

Otrokom ponujamo paleto izbirnih predmetov, tako da lahko vsi naši učenci najdejo predmet, ki jim leži in jim je všeč. Od tujih jezikov se na naši šoli zaradi pomanjkanja kadra učenci učijo le angleščino in nemščino.

Ker smo osnovna šola, moramo otrokom nuditi pester program, da lahko vsak najde tisto, kar ga zanima, in tisto, v čemer je dober. Če pogledamo rezultate, ki jih naši učenci dosegajo na različnih tekmovanjih v znanju posameznih predmetov, lahko potrdimo, da smo na pravi poti. Na vseh predmetnih področjih naši učenci dosegajo zelo dobre rezultate, še posebej pa izstopajo na naravoslovnem področju. Največ zlatih priznanj smo tako v zadnjih letih dobili pri kemiji in matematiki. Dobro se naši učenci vsako leto izkažejo na tekmovanjih v znanju jezikov, kjer smo v zadnjih letih tudi zaporedoma dobivali zlata priznanja v znanju slovenščine. Tudi na nacionalnih preverjanjih, ki se pišejo po vsej Sloveniji na isti dan, so učenci naše šole nad državnim povprečjem že vrsto let, pri matematiki je odstotek, ki ga dosegajo zreški osnovnošolci, celo izrazito višji, kot je pri drugih osnovnošolcih po Sloveniji.

Naše vodilo že vrsto let ostaja: S spoštljivimi medsebojnimi odnosi do kvalitetnega znanja. V teh nekaj besedah je zajeto praktično vse, kar mora vsaka šola dati svojim učencem in ne nazadnje tudi zaposlenim in staršem otrok. Učenci morajo dobiti kvalitetno znanje, torej takšno, da ga bodo v tem času neprestanega in hitrega napredka lahko uporabljali vse življenje in ne bo nikoli zastaralo. Med vsemi udeleženci (učitelji, učenci in starši) pa mora biti spoštljiv odnos.

Na osnovni šoli Zreče imamo srečo, da imamo okoli šole veliko prostora, večino tega prostora je namenjenega za zelene površine, kjer se lahko otroci brezskrbno igrajo in uživajo radosti otroštva. Nekaj površine zavzemajo tudi igrišča za mali nogomet, košarko in odbojko na mivki ter pumptrack. Naši učenci so zelo uspešni tudi na različnih športnih tekmovanjih. Ne moremo spregledati dveh naslovov državnih prvakov, enega drugega in dveh tretjih mest v malem nogometu v zadnjih 15 letih. Odlične rezultate smo dosegali tudi v odbojki in še posebej v odbojki na mivki, kjer so naša dekleta dosegla drugo mesto v državi. Prav v zadnjih letih dosegamo odlične rezultate tudi v košarki.

Ponosni smo na naziv kulturna šola, ki smo ga pridobili v šolskem letu 2016/2017. Naziv smo si prislužili s sodelovanjem na različnih prireditvah, kjer smo pripravljali nekatere od točk programa, zelo veliko odmevnih prireditev pa smo pripravili tudi sami.

V zadnjih letih smo zaradi popularnosti muzikalov pripravili kar 4 muzikale, ki so jih učenci prikazali na zaključni šolski prireditvi, trije od njih so bili popolnoma avtorsko delo, zadnji pa je bil priredba že napisanega besedila. Že dolga leta na šoli živi dramski krožek, ki ga v zadnjih letih nadomešča izbirni predmet gledališki klub. Na šoli vsaj na vsaki dve leti pripravimo odmevnejšo gledališko predstavo, ki si jo ogledajo naši učenci, pokažemo pa jo tudi drugim. Navadno z njo sodelujemo na srečanju otroških gledaliških skupin, kjer so predstave večkrat nagrajene in povabljene, da sodelujejo tudi na regijskih srečanjih otroških gledaliških skupin. Ponosni smo tudi na delovanje pevskega zbora, ki je v preteklosti dosegal vrhunske rezultate na državnem nivoju, danes pa šolski pevski zbor predstavlja pomembno točko programa domala na vsaki večji prireditvi v kraju.

Da smo lahko uspešni na kulturnem področju, sodelujemo s prostovoljnima društvoma iz kraja, in sicer s Kulturno-umetniškim društvom Vladko Mohorič Zreče in Društvom godbenikov Zreče.

Zavedamo se, da je za vsako šolo nujno sodelovanje z vsemi društvi v kraju, zato se še posebej trudimo za dobro sodelovanje z društvi, ki se ukvarjajo z mladimi.

Učence zreške osnovne v skladu z motom šole navajamo tudi na to, da je prav, če kaj storijo za boljše počutje sebe in drugih. Že več let zaporedoma so učenci kot prostovoljci potrdili naziv junaki našega časa. V svojem prostem času so skrbeli za urejeno in čisto šolo in šolsko okolico. Trud njihovega dela je bil viden, saj so okolica šole in šolski prostori bili in so zgledno urejeni.

Projekti v katerih sodelujemo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...