Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Osnovna šola Frana Kranjca

Splošni podatki

Tip ustanove: Osnovna šola
Središče: Celjska in savinjska regija

Hrašovčeva ulica 1, 3000 Celje

03 428 56 10

www.os-franakranjca.si

Sara Prevolnik
(sara.prevolnik [afna] guest.arnes.si)

Predstavitev

Štiri glavne Unescove teme in Delorsovi stebri so vpeti v naš šolski kurikul. V viziji naše šole so na prvem mestu zapisani medsebojni odnosi, ki so temelj kakovostnega vzgojnega in izobraževalnega sistema. V delo vključujemo sodobne metode in oblike dela (CoRt, formativno spremljanje, fit pedagogika). Učitelj pomaga učencem osmišljati informacije iz okolja, odpirati medpredmetna problemska področja. Kot protiutež IKT uvajamo učenje izven šolskih klopi (npr. gozdna, kulturna pedagogika). Učence učimo ravnanja v praktičnih razmerah, navajamo jih sodelovanja preko skupinskega dela. Razvojno delo znotraj šole vidimo na področju osebnostne rasti in odgovornosti pedagoškega poklica. Zaznali smo pozitiven vpliv skupine MEPI (Mednarodno priznanje za mlade) na ostale učence v smislu samostojnosti in iznajdljivosti v naravi, kar štejemo kot napredek pri pridobivanju življenjskih kompetenc. Pri pouku in oddelčnih skupnostih je vzgoja za spoštovanje, strpnost, enakost, mir, solidarnost, sodelovanje prisotna na vseh ravneh življenja in dela v šoli (DREVO = ŽIVLJENJE, Prostovoljstvo, Mediacija). Učence motiviramo in učimo za življenje po zgledu osmih krogov odličnosti. V mnoge dejavnosti vključujemo starše, krajane, zunanje institucije. Naše poslanstvo Unesco šole razumemo kot razvijanje mladih ljudi v državljane sveta, ki bodo razumeli medsebojno soodvisnost in soodvisnost z naravo ter se zavedali globalnih problemov. Cilj je, da bodo to razumeli in v skladu s trajnostnim razvojem tudi živeli. To usmeritev uresničujemo z delavnicami globalnega učenja (EKO, Zdrava šola).

Izvajamo dva nacionalna UNESCO ASP projekta: DREVO = ŽIVLJENJE in Moje pravice, preko katerih se povezujemo znotraj slovenske mreže Unesco ASP. Vsako leto izvedemo projektni Unesco dan - Moje mesto skrivnosti šepeta, ki je namenjen spoznavanju kulturne dediščine mesta Celja.

Projekti v katerih sodelujemo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...