Pojdi na glavno vsebino

Včlanitev v mrežo

V mrežo UNESCO pridruženih šol (ASPnet) se lahko vključi katerakoli osnovna šola, srednja šola ali vrtec v Sloveniji. Edini pogoj je zavezanost k izvajanju UNESCO programa v skladu s pravili mreže.

S prijavo in dano zavezo bo vaš vzgojno-izobraževalni zavod najprej pridobil naziv kandidata za člana. Ob vsakoletni evalvaciji, ki poteka ob koncu šolskega leta, pa lahko pridobite status člana mreže.

Vsak kandidat za člana, mora - tako kot člani - ob koncu šolskega leta oddati letno poročilo. Prav tako za člana veljajo enaka pravila (predvsem, a ne izključno, 28. člen). Na kratko to pomeni, da se mora kandidat za člana udeležiti vsaj štirih projektov, obeležiti vsaj tri mednarodne dni. Kandidat za člana ne sme uporabljati UNESCO logotipa.

Ob oddaji letnega poročila ob koncu šolskega leta, bo evalvacijska komisija preverila letno poročilo kandidata za člana. V kolikor bo kandidat za člana zadostil vsem potrebnim zahtevam, bo kandidat za člana predlagan za člana ASPnet. O potrditvi s strani sedeža ASPnet bo kandidat za člana obveščen naknadno. S potrditvijo kandidat za člana postane tudi polnopravni član ASPnet.

Pridružitev ASPnet

Priporočljivo je, da že pred vstopom v mrežo vzpostavite kontakt z vodjem središča in se udeležite katerega od projektov, ki jih v tem šolskem letu izvajajo člani ASPnet.

Ker je aktivno sodelovanje v mreži izjemnega pomena, se vaša pot pridružitve mreži ASPnet začne z navezavo stika z vodjo središča. Vodja središča enkrat letno, ob oddaji svojega evalvacijskega poročila, nacionalnemu koordinatorju predlaga tudi seznam šol, ki bi v naslednjem šolskem letu postali kandidati za člana. Prej, ko boste navezali stik z vodjo središča in začeli sodelovati v mreži, prej boste postali kandidati za člana. Pri sprejemanju novih članov se držimo smernic, da včlanitev "tik pred zdajci" brez dokazano izkazanega interesa za sodelovanje, ni mogoča. Z drugimi besedami: V primeru, da ste mrežo ASPnet spoznali ob koncu šolskega leta, boste v naslednjem šolskem letu neformalno sodelovali v projektih in spoznavali naše delo, potem pa vas bo vodja središča predlagal za kandidata za člana. V preteklosti se je namreč izkazalo, da hipne odločitve o pridružitvi k mreži niso bile ustrezne, ker kandidati za člane niso mogli "čez noč" vpeljati idej ASPnet v svoje vsakdanje delo.

Za pridružitev mreži ASPnet mora vodja središča (pozor, vodja središča! ne zainteresiran kandidat za člana) ob oddaji evalvacijskega poročila oddati tudi naslednje podatke:

 • ime vzgojno-izobraževalnega zavoda
 • angleško ime vzgojno-izobraževalnega zavoda (prevod slovenskega)
 • naslov
 • vrsta: osnovna šola, srednja šola, vrtec
 • središče, v katerem bo delovala vaša šola
 • splošni telefon, faks, elektronski naslov
 • davčno in matično številko
 • URL naslov do vaše spletne strani (če imate tudi Facebook in Twitter račun, tudi zanju)
 • Podatke o ravnatelju (ime, priimek, elektronski naslov)
 • Podatke o šolskem koordinatorju (ime, priimek, elektronski naslov)
 • Število učiteljev (moški / ženske) in otrok (moški / ženske)
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...