Pojdi na glavno vsebino

Osnovna šola Franceta Prešerna Maribor

Splošni podatki

Tip ustanove: Osnovna šola
Središče: Osrednja Štajerska

Žolgarjeva ulica 2, 2000 Maribor

02 320 69 50

osfpmaribor.splet.arnes.si

Irena Gradišnik
(irena.gradisnik [afna] guest.arnes.si)

Predstavitev

Šola na Žolgarjevi

V zgradbi, v kateri je danes Osnovna šola Franceta Prešerna, se je januarja 1937 začel redni šolski pouk. Septembra 1935 je bil položen prvi temeljni kamen, v katerega so položili posebno listino s pečatom mestne občine, na kateri so napisane besede Janka Glazerja, slovenskega pesnika in literarnega zgodovinarja.

Šola je bila zgrajena v rekordnem času. Načrt zanjo je naredil arhitekt Jaroslav Černigoj (1905-1989), ki je bil takrat najmlajši arhitekt v Evropi, učenec Jožeta Plečnika. Šola je bila postavljena v obliki črke A in je bila v bistvu grajena kot spomenik Aleksandru Karadjordjeviću. Ob otvoritvi je veljala za najlepšo šolo v Evropi. V kasnejših letih je doživljala številne spremembe.

Do leta 2011 sta v zgradbi domovali OŠ Borisa Kidriča in OŠ Franceta Prešerna. Po obnovi celotne zgradbe je Mestna občina Maribor izvedla pripojitev OŠ Borisa Kidriča k OŠ Franceta Prešerna. Združena šola nosi ime največjega slovenskega pesnika in spada med objekte, ki so vpisani v register slovenske arhitekturne dediščine.

Njena zgodovina je bogata. Iz nje rastejo rodovi učencev, ki bodo ponesli ime šole na Žolgarjevi v svet. 

Projekti v katerih sodelujemo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...