Pojdi na glavno vsebino

Menjaj branje in sanje

Teme: Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Jeziki, Naučiti se živeti skupaj, Svoboda izražanja, Umetnost
Nosilec: Gimnazija Ledina
Vodja projekta: Špela Tršek (spela.trsek [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Menjaj branje in sanje je projekt spodbujanja branja. Sodelujoči organizirajo izmenjavo knjig s posvetili, na zaključnem druženju na Gimnaziji Ledini pa spoznajo z literaturo povezane ustvarjalce in sodelujejo v delavnicah, povezanih z izbranim literarnim delom.

Osnovni cilj projekta je vzbuditi večje zanimanje za branje in knjigo med mladimi ter pomagati pri vzgoji otrok v trajne bralce. Pri načrtovanju zaključnega dogodka na Gimnaziji Ledina nas vodi želja po spoznavanju z literaturo povezanih slovenskih ustvarjalcev in spoznavanju procesa nastajanja knjig. Z aktivnostmi projekta se trudimo krepiti ljubezen do umetnosti, medsebojno sporazumevanje, odgovornost do sočloveka, medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje med posamezniki.

Projekt poteka kot organizirana trajna izmenjava knjig, opremljenih s posvetili, z mislimi ali s citati.

Projekt poteka vse šolsko leto. Vzgojno-izobraževalni zavodi lahko v projektu sodelujejo na dva načina:

1. Izmenjavo knjig izpeljejo na dogodku v svojem zavodu na dan, ki ga določijo sami, ob tem pa izpostavijo cilje projekta Menjaj branje in sanje. Po izvedbi dogodka pošljejo poročilo o projektu na menjajbranje@gmail.com. Zaželene so fotografije izmenjave. K izmenjavi lahko poleg otrok/učencev pritegnejo tudi učitelje in starše ter druge zainteresirane posameznike iz svojega okolja (npr. starostnike iz bližnjih domov upokojencev, obiskovalce dnevnih centrov, učence sosednje šole, otroke iz bližnjega vrtca), vse glede na epidemiološko sliko.

2. Druga možnost sodelovanja je udeležba na zaključnem srečanju na Gimnaziji Ledina, predvidoma v četrtek, 14. aprila 2022. Želimo si ga pripraviti v živo. Če zaradi epidemije to ne bo mogoče, bomo srečanje izvedli na daljavo v Zoomu. Na srečanju udeleženci sodelujejo v delavnici, temelječi na izbrani knjigi, sodelujejo v pogovoru z ustvarjalci tega besedila ter si izmenjajo knjige s posvetili. Avtorja in naslov izbrane knjige za letošnje šolsko leto bomo določili septembra in vas o tem čim hitreje obvestili.

Vaše prijave bomo zbirali do 4. 3. 2022 na e-naslovu menjajbranje@gmail.com ali po navadni pošti na naslov: Gimnazija Ledina, Resljeva 12, 1000 Ljubljana.

Veselimo se branja z vami!

Več informacij najdete na:
https://www.ledina.si/dejavnosti/projekti/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...