Pojdi na glavno vsebino

Gimnazija Nova Gorica

Splošni podatki

Tip ustanove: Srednja šola
Središče: Goriška

Delpinova ulica 9, 5000 Nova Gorica

05 335 84 00

www.gimng.si

Lorna Atanasovski
(lorna.atanasovski [afna] gimng.si)

Predstavitev

Gimnazija Nova Gorica je v slovenskem prostoru trdno uveljavljena gimnazija, ki področje Goriške zaznamuje že od leta 1947, kot povojna naslednica prve slovenske državne gimnazije v Gorici pa že več kot sto let. Stavba Gimnazije se nahaja v centru Nove Gorice; pred njo stoji Petnajstletna, kiparska mojstrovina enega velikanov slovenskega kiparstva iz obdobja po 2. svetovni vojni, domačina Borisa Kalina, ki je postala njen zaščitni znak, njena silhueta pa osrednji element logotipa gimnazije.

Trenutno je v vsakem letniku štiri do pet oddelkov splošne gimnazije (eden od teh je športni oddelek, ki dijakom omogoča uspešno šolanje v gimnazijskem programu ob intenzivnem udejstvovanju na področju športa) in dva oddelka umetniške gimnazije: oddelek likovne in oddelek smeri gledališče in film (prenovljenega programa gledališke smeri, ki se je začel izvajati v šolskem letu 2017/18).

Izobraževanje po gimnazijskih programih je namenjeno pripravi na nadaljevanje izobraževanja v visokem šolstvu. Zaključi se s splošno maturo, ki je pogoj za nadaljnji študij in pogosto odločilnega pomena pri izbiri študija. Šola se lahko poleg uspešnosti na maturi, pohvali z uspehi dijakov na različnih tekmovanjih, obsežno ponudbo izbirnih predmetov, ima največjo izbirnost tujih jezikov od vseh gimnazij v Sloveniji (nemščina, francoščina, italijanščina, španščina, ruščina) in je v letu 2020 od vseh slovenskih šol prva in najboljša ambasadorica Evropskega parlamenta v Sloveniji. Je UNESCO ASPnet regijsko središče Goriške šestih šol.
Odprta v Evropo, odprta v prihodnost.

Projekti v katerih sodelujemo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...