Pojdi na glavno vsebino

Menjaj branje in sanje

Osrednja tema: Materni jezik
Sorodne teme: Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Ledina
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Žal letos zaradi objektivnih razlogov nismo mogli izvesti tradicionalne zaključne prireditve celoletnega projekta Menjaj branje in sanje na Gimnaziji Ledina, a veseli nas, da so se prijavljeni vzgojno-izobraževalni zavodi razmeram dobro prilagodili in uresničili cilje projekta.

Dva dijaka 3. letnika Gimnazije Ledina, Zoja Karanjac Kroflič in Klemen Justin, sta pripravila vprašanja za predvidenega literarnega gosta, pisatelja Igorja Karlovška, s katerim naj bi se sodelujoči v projektu srečali v šoli. Dijaka sta pisatelju vprašanja poslala po elektronski pošti. Intervju sta objavila v šolskem glasilu Mladika.

V projektu je sodelovalo še 21 drugih vzgojno-izobraževalnih zavodov, ki so se zaradi zaprtja šol znašli vsak po svoje. Redki so projekt v šoli ali vrtcu izvedli že pred karanteno, drugi pa so se prilagodili in se branju, izmenjavi knjig ipd. posvetili med šolanjem na daljavo. Vzgojno-izobraževalni zavodi so na številne ustvarjalne načine izvedli izmenjavo knjig, opremljenih s citati in posvetili. Nekateri so si knjige izmenjevali med učitelji in učenci, drugi so knjige poklonili socialno šibkejšim in bolnim, mlajši učenci so brali starejšim in obratno ...

Ocenjujemo, da so bili cilji projekta ne glede na izjemno situacijo doseženi. Še več, zavodi so pri tem pokazali prilagodljivost in iznajdljivost. Izkazalo se je, da branje in knjiga še posebej razveseljujeta, ko se kot družba in posamezniki znajdemo v stiski.

Prav tako je bilo šolanje na daljavo lekcija za prihodnost izvedbe projekta. V naslednjem šolskem letu bomo zaradi nestabilnih razmer že od začetka načrtovali zaključno prireditev v živo in po spletu, prav tako bomo prijavljene zavode že na začetku šolskega leta pozvali, naj za vsak primer tako zastavijo tudi svojo izvedbo projekta.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...