Pojdi na glavno vsebino

Pletemo niti mreže z jubilejem UNESCO na šoli

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Okolje, Priložnosti za mlade, Solidarnost, Trajnostni način življenja
Nosilec: Osnovna šola Griže
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

PLETEMO NITI MREŽE Z JUBILEJEM UNESCA NA ŠOLI

 

V četrtek, 17. oktobra, je na osnovni šoli Griže potekal že deveti Unescov projekt Pletemo niti mreže. Z njim smo zaznamovali 20-letni jubilej Unesca na šoli. Pred dvajsetimi leti je bila OŠ Griže sprejeta v Unescovo ASP-mrežo.

 

Skupno druženje z učenci Unesco šol in šol Spodnje Savinjske doline se je začelo z uvodno prireditvijo. Na njej je Unescovo himno in pesem Over the rainbow zapel Otroški pevski zbor OŠ Griže pod mentorskim vodstvom Brigite Lesjak.  Učenci 8. razreda so nas z dramsko igrico Zvitorepec, pod mentorskim vodstvom Polone Čmer,  preselili v leto 2069, ko so postali vedeževalci in pokukali v prihodnost z ekološkega vidika.

Po končanem programu so nas pozdravili: ravnateljica OŠ Griže, Marija Pavčnik, podžupan Občine Žalec, Marjan Vodeb, in predstavnica KS Griže, Olga Markovič.

V nadaljevanju je vodja letošnjega projekta, Monika Pinter, predstavila mentorje 16 delavnic. V delavnicah so učenci in dijaki ustvarjali v raznolikih in pestrih delavnicah z naslovi: Ustvarjanje z odpadnimi materiali, Začimbe ali zelišča, Fotografska delavnica, Vsi drugačni –vsi posebni, Polstenje, Obnovljivi viri energije, Kamišibaj – starodavno japonsko gledališče, Sproščanje z risanjem fraktalne risbe, Narava v steklenički, Joga plesa – shakti, Taborniška delavnica, Gozdna pedagogika, Moja presna granula, Obogatena resničnost, Virtualna voda in Eko kozmetika.

 

V času delavnic so mentorji Unesco šol obiskali dvorec Novo Celje in si ga vodeno ogledali pod strokovnim vodstvom predstavnice TIC Žalec. Po delu v delavnicah je sledilo kosilo in sprostitveni čas, za tem pa zaključna prireditev, v kateri je Malala Kovačič Serban s sliko, glasbo in v besedi predstavila Madagaskar. Na koncu je prireditev sklenil predstavnik Urada za Unesco, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport,  g. Gašper Hrastelj, in nam zaželel še naprej uspešno delovanje. Zaključno prireditev je zasnovala Vesna Družinec Pilko, skupaj s Polono Jelen, program obeh prireditev pa je povezovala učenka 8. b razreda, Iza Teršek.

 

Prireditev za starše in ostale krajane je potekala v četrtek, 19. 12. 2019. Z njo smo se poklonili ožji in širši lokalni skupnosti, ki nam je v dvajsetih letih našega delovanja ves čas stala ob strani. To so starši naših učencev, ki so gostili goste od drugod, mentorji delavnic, različna društva, institucije, podjetja, zavodi, muzeji, fakultete … Pred začetkom prireditve so nas na zunanjih površinah pozdravili Godba na pihala Zabukovica in Mažoretna skupina iz Liboj.

V nadaljevanju so na prireditvi nastopili plesalci različnih šolskih plesnih skupin, ki  jih je v enotno zgodbo povezala snovalka prireditve Breda Bračko, kot somentorica pa je sodelovala še Neja Jelen.

 

Prireditev je z milino delovanja in srčnostjo osvetlila prehojeno pot in nam pokazala lepoto medsebojne povezanosti in nakazala našo nadaljnjo pot.

 

 

Zapisala šolska koordinatorica projekta: Monika Pinter

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...