Pojdi na glavno vsebino

SKUPAJ Z NAMI: Sadje in zelenjava- dar narave

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje
Nosilec: Osnovna šola in vrtec Sveta Trojica
Vodja projekta: Metka Beber (metka.beber [afna] ostrojica.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

S projektom obeležujemo Mednarodno leto sadja in zelenjave 2021. Naš namen je poudariti pomen sadja in zelenjave za zdravje in razvoj ljudi ter opozoriti na škodo, ki jo naredimo z odpadno hrano. Sadje in zelenjava sta dar narave, plod zemlje ter simbola izobilja in zdravja. Spregovorili bomo o pomenu sadja in zelenjave v nekdanjih in sodobnih prehranjevalnih navadah. Ob konkretnih primerih pregovorov in rekov, šeg in navad bomo predstavili tudi simbolni pomen sadja in zelenjave. Ob tem bomo izpostavili samooskrbovanje in lokalno pridelano sadje in zelenjavo. Dotaknili se bomo snovne in nesnovne dediščine ter razmišljali o pomenu sadja in zelenjave v sodobnem življenju. V sadno- zelenjavni ustvarjalnici bomo izdelovali plakate, likovne izdelke, preizkušali različne recepte iz sadja in zelenjave. Hkrati želimo spodbuditi večjo odločnost v smeri promocije pravičnejšega, bolj trajnostnega in bolj učinkovitega prehranskega sistema.

V šolskem letu 2021 – 2022 smo za osrednjo temo našega projekta SKUPAJ Z NAMI izbrali Mednarodno leto sadja in zelenjave 2021. Poudariti želimo, da sta sadje in zelenjava dar narave, plod zemlje in simbola izobilja in zdravja. Učence želimo vzpodbuditi k uživanja raznolike, uravnotežene in zdrave prehrane in vpeljave življenjskega sloga z uživanjem sadja in zelenjave. Obenem bi radi opozorili na zmanjšanje izgub in odpadkov sadja in zelenjave v prehranskih sistemih. Poudarili bomo pomen lokalno pridelanega sadja in zelenjave. Obiskali bomo šolski sadovnjak in različne lokalne pridelovalce sadja in zelenjave, ki so z veseljem potrdili sodelovanje pri projektu. S projektom bomo pričeli v mesecu oktobru ob tednu otroka. Naš UNESCO dan bo sestavljen iz različnih sadno- zelenjavnih ustvarjalnic: izdelovali bomo plakate ter različne likovne izdelke na temo sadja in zelenjave. Dotaknili se bomo snovne in nesnovne dediščine ter poiskali pregovore, reke, šege in navade, ki so povezani s sadjem in zelenjavo (Npr. "Repa in korenje, dolgo življenje." pa tudi " Več od zlata in srebra, nam sadno drevje da."). Preizkušali bomo različne recepte iz sadja in zelenjave. UNESCO osnovne in srednje šole lepo vabimo k sodelovanju pri projektu na daljavo. 

Časovnica projekta:

september 2021- razpis, prijava na projekt

oktober 2021- pričetek projekta, UNESCO dan na OŠ Sveta Trojica

oktober- december 2021- Sadno- zelenjavne ustvarjalnice: izdelava plakatov, likovnih izdelkov, fotografij, zbiranje rekov, pregovorov, šeg in navad o sadju in zelenjavi, preizkušanje receptov iz sadja in zelenjave...Pošiljanje izdelkov. Izdelke lahko pošljete v fizični ali digitalni obliki. Vse izdelke bomo razstavili v šolski jedilnici in na šolski spletni strani.

december 2021- zaključek projekta, pošiljanje poročila (lahko ga pa že prej priložite vašim izdelkom)

januar 2021- objava in predstavitev projekta v časopisu Ovtarjeve novice, na Radiu Slovenske gorice in Radiu Maribor

Vsem mentorjem, ki bodo s svojimi učenci sodelovali na projektu bomo izdali potrdilo o sodelovanju.

 

Več informacij najdete na:
https://www.ostrojica.si/unesco-v-projekt-skupaj-z-nami-sadje-in-zelenjava-dar-narave-2/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...