Pojdi na glavno vsebino

Moje pravice

Teme: Kulturna raznolikost, Kultura miru in nenasilja, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Svoboda izražanja, Toleranca, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Frana Kranjca
Vodja projekta: Mateja Rokavec (mrokavec [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

Človekove pravice so osrednja tema projekta MOJE PRAVICE. Pomembno je, da mladi poznajo človekove pravice in z njimi tudi povezane odgovornosti, da jih razumejo in predvsem udejanjajo v vsakdanjem življenju. Mladi skozi spoznavanje pravic in njihovo raziskovanje aktivno sodelujejo pri ozaveščanju o pomembnosti spoštovanja človekovih pravic, s kreativnim ustvarjalnim delom na koncu izdelajo izdelek, s katerim bodisi na šolski razstavi bodisi s pošiljko humanitarni organizaciji uresničijo cilje projekta.

K projektu so vabljene vzgojno-izobraževalne Unesco ustanove v Sloveniji, ki so pripravljene slediti osnovnim ciljem projekta Moje pravice, ki so: seznaniti učence z Deklaracijo človekovih pravic ter Konvencijo otrokovih pravic; spoznati človekove pravice; udeležiti se humanitarnih in drugih akcij, s katerimi pomagamo ljudem; spoznavati dolžnosti in sprejemati drugačnost; seznaniti učence s kršenjem naših pravic ter pravic ljudi po svetu; razvijati občutek do sočloveka.

V projekt so lahko vključeni učenci celotnih ustanov ali le posamezni oddelki, odvisno od izbire mentorja. Učence v mesecu novembru najprej seznanimo z Deklaracijo o človekovih pravicah in/ali Konvencijo o otrokovih pravicah, kar popestrimo s kratkim filmom, reklamnim spotom, literarno zgodbo, fotografijo ... Skupaj z učenci nato izberemo pravico, se o njej temeljito pogovorimo in ozavestimo odgovornost, ki jo začutimo ter oblikujemo stališča, kaj lahko kot posamezniki naredimo za odpravo kršitve te človekove pravice.

Nato v sklopu pouka ali kakšne druge dejavnosti izvedemo delavnico, ki vključuje razpravo na temo izbrane pravice, v kateri naj imajo učenci možnost izražanja lastnih pogledov, razmišljanj in argumentov o izbrani pravici. Učenci v tej fazi oblikujejo tudi želje oziroma spodbudne misli za ljudi, ki jim je ta pravica kršena.

V povezavi z razpravo učenci še likovno in literarno ustvarjajo, in sicer izdelajo vsako leto drugačen kreativni izdelek, ki ga opremijo z narisano ali zapisano mislijo, željo, ki so jo ustvarili v predhodni fazi projekta. Zaželeno je, da nekaj izdelkov odpošljejo ustreznim humanitarnim organizacijam v svojem kraju in s tem osmislijo in aktualizirajo celotni dogodek. Vključene ustanove pripravijo manjšo razstavo tudi na svoji šoli, del izdelkov pa pošljejo na šolo nosilko projekta, kjer 10. decembra, na svetovni dan šlovekovih pravic, projekt tudi zaključimo z razstavo izdelkov vseh sodelujočih organizacij. Vsi izdelki so na koncu predani humanitarnih organizacijam, ki jih razdelijo pomoči potrebnim ljudem.

Sodelujoče ustanove se morajo s prijavnico k projektu prijaviti do sredine meseca oktobra, izdelke pa morajo na šolo nosilko poslati najkasneje prvi teden v decembru. Ob zaključku projekta mentorji izpolnijo še evalvacijsko poročilo in ga do konca meseca januarja po elektronski pošti pošljejo vodji projekta, ki jim nato izda potrdilo, ki je ovrednoteno z eno točko. Vsi datumi bodo natančno določeni v prijavnici.

Več informacij najdete na:
https://os-franakranjca.si/nacionalni-projekt-moje-pravice-2021/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...