Pojdi na glavno vsebino

Pošljemo sapico prijateljstva

Osrednja tema: Solidarnost
Sorodne teme: Demokracija, Priložnosti za mlade, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Pesnica
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Na naši šoli že deveto leto poteka dejavnost z naslovom Pošljimo sapico prijateljstva, kjer se učenci v spremstvu učiteljic udeležijo oziroma pripravijo različne delavnice v Dom starejših Idila v Vukovskem dolu. Že tretje leto pa sodelujemo še z Domom Danice Vogrinec na Pobrežju, zato smo to prostovoljno dejavnost prijavili kot samostojni projekt. Ker pa sodelujemo s pobratenima srbskima osnovnima šolama Jovana Popoviča iz Kruševca in Beograda, smo projekt prijavili kot nacionalni projekt z mednarodno udeležbo.  Žal pa letos zaradi pandemije Korona virusa projekta na šoli nismo mogli izvesti v skladu z vsemi zastavljeni cilji, aktivnostmi in nalogami. Ni nam uspelo izvesti drugega in tretjega srečanja s starostniki v Domu starejših Idila in drugega srečanja s starostniki v domu Danice Vogrinec. Prav tako je odpadla prireditev Štafeta mladosti ali Daničeva štafeta, na kateri vsako leto sodelujemo.  Na podobno težavo so naleteli tudi prijatelji iz osnovnih šol Jovana Popoviča (Beograd in Kruševac), ki zaradi pandemije niso mogli obiskovati starostnikov in na koncu niso obiskali tudi nas, kar pomeni, da mednarodnega sodelovanja nismo izvedli. K projektu se nam prijavilo 12 Unesco osnovnih šol, 2 Unesco vrtca, 2 Unesco gimnaziji in srednji šoli ter že omenjeni dve pobrateni šoli iz Srbije, kar nam je v veliko zadovoljstvo, saj skupaj razvijamo vrednote kot so zaupanje, sodelovanje, strpnost, spoštovanje in humanost.  Ocenjujemo, da pa smo rezultat projekta, ki je znati živeti skupaj, kljub naši različnosti, kljub nastali situaciji, dosegli.  Prav tako verjamemo, da medgeneracijsko povezovanje, sodelovanje, pomoč  in prostovoljstvo prinaša vsem sodelujočim novo kvaliteto življenja, da na eni strani zagotavlja občutek sprejetosti in varnosti, lajša osamljenost ter krepi duševno in telesno zdravje, po drugi strani pa bogati mlade z izkušnjami.

Kot sem že omenila, treh planiranih srečanj s starostniki nismo žal  mogli izvesti. Prva dejavnost, ki smo jo izvedli v tem šolskem letu je bila pomoč starostnikom na delavnicah in sicer 15.11. 2019, ko so devetošolci obiskali stanovalce Doma Danice Vogrinec na Pobrežju. Pomagali so izvajati delavnice in ustvarjali božično-novoletne izdelke. S tem sodelovanjem so starostnikom pripomogli pri izvajanju delavnic in jim z druženjem popestrili dopoldan. Drugo dejavnost smo izvedli na OŠ Pesnica in sicer so se nam starostniki in osebje Doma Danice Vogrinec 27. 11. 2019 pridružili na božično-novoletnih delavnicah in nam pomagali pri izvedbi delavnice "izdelava smrečic". Pri izvedbi delavnic smo sodelovali že velikokrat, naši učenci so navdušeni nad obiskom stanovalcev Doma Danice Vogrinec in vedno znova skupaj ugotavljamo, kako pomembno je prijateljstvo in sodelovanje, iz katerega  se vsi veliko naučimo in postanemo bogatejši in strpnejši. Tretjo dejavnost smo izvedli v Domu starejših Idila in sicer 12.12.2019, ko je 8 devetošolcev pripravilo in izvedlo božično-novoletno delavnico, na kateri so skupaj s starostniki izdelovali okraske za njihovo božično jelko, katero so nato skupaj še okrasili. S tem sodelovanjem in druženjem so starostnikom popestrili predpraznični dopoldan. Popoldan, istega dne, pa smo izvedli še zadnjo, četrto dejavnost in sicer smo se v Domu Danice Vogrinec Maribor, DE Tabor udeležili (skupaj z ravnateljem in podravnateljico) svečane prireditve ob praznovanju 30 obletnice DE Tabor in 65 obletnice organiziranega varstva starejših v Mariboru. Prireditve so se udeležili izjemni ljudje, ki so in še soustvarjajo lepše dni za starejše v Mariboru in okolici, župan MOM, župani okoliških občin, predstavniki ministrstev in sam predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Vsem gostom so želeli pričarali posebno vzdušje in jim izkazali posebno čast s prižigom prazničnih bakel – iskric. Vsem gostom bi radi pričarali posebno vzdušje in jim izkazali posebno čast s prižigom prazničnih bakel – iskric. Da pa je bila ta »zavesa iz iskric« res popolna, so vključili vse partnerske organizacije in prijatelje.

Od meseca septembra do januarja pa je v 5. razredu potekala dejavnost medsebojna pomoč, kjer so učenci nudili pomoč osebi, ki je po njihovi presoj potrebna kakršnekoli pomoči.  O izvedbi so vodili dnevnik,  ki so ga dokumentira s svojimi mislimi in fotografijami. Ob koncu januarja so učenci predstavili svoje projektne naloge učiteljici in svojim sošolcem. Na predstavitev so povabili tudi tiste, katerim so nudili pomoč. Učenci, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi delavnic, so o svojem delu poročali učencem od 1. do 9. razreda v sklopu razrednih ur.

Vsekakor si želimo, da bi s projektom nadaljevali tudi v prihodnje. Zavedamo pa se, da bomo verjetno morali zaradi aktualnih okoliščin, nekatere dejavnosti prilagoditi razmeram primerno. 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...