Pojdi na glavno vsebino

Tvoj jezik, moj jezik – bogatejša kultura

Teme: Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje
Ključne besede: Diskriminacija, Jeziki, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Šmihel
Vodja projekta: Andreja Šurla (andreja.surla [afna] os-smihel.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt Tvoj jezik, moj jezik – bogatejša kultura je zasnovan z namenom, da udeležencem na zanimiv in drugačen način ponudi učenje romskega jezika.

Kaj projekt ponuja in komu je namenjen?

Projekt, s katerim želimo udeležencem predstaviti romski jezik, je zasnovan na podlagi dveh različnih besedil v slovenskem in romskem jeziku. Eno izmed besedil je primernejše za otroke v vrtcu in mlajše učence, daljše in malce zahtevnejše besedilo pa za starejše učence in dijake. Na ta način smo omogočili sodelovanje v projektu vsem starostnim skupinam.

 

Kako projekt poteka?

Učenci najprej preberejo eno izmed besedil, nato pa sledi poustvarjanje, ki dovoljuje veliko ustvarjalnosti in domišljije.

Poustvarjanje je možno na dveh nivojih.

Udeleženci lahko izdelajo enostaven slovarček, plakat, slikanico, pregovor, predlog za grafit …

Lahko pa se lotijo izdelave didaktične igre. Mogoče spomin (lahko tudi malce zahtevnejši, tako da trije kartončki sestavljajo celoto - sličica, izraz v slovenskem in izraz v romskem jeziku). Ali pa domino, človek ne jezi se, igra izzivov (na določenem polju jih čaka navodilo, ki vsebuje romski izraz za npr. število ponovitev, del telesa, vrnitev na določeno polje …). Idej je veliko, verjamemo, da jih bodo udeleženci našli še mnogo več.

Ker želimo  spodbujati vašo inovativnost, smo se odločili, da najboljše tri didaktične izdelke tudi nagradimo.

 

Kdaj in na kakšen način bo projekt potekal?

V projektu bo možno sodelovati le na daljavo, izvajal pa se bo skozi celotno šolsko leto. Zadnji rok za oddajo poročil je 15. junij 2022.

 

Kako poteka prijava na projekt in oddaja poročila?

Izpolnjene prijavnice za sodelovanje pošljite na naslov andreja.surla@os-smihel.si, mi pa vam bomo poslali literarno besedilo primerno starostni stopnji otrok, ki bodo v projektu sodelovali in evalvacijski obrazec za končno poročilo.

 

Potrdilo o sodelovanju

Mentorju, ki bo poslal evalvacijsko poročilo s slikovnim gradivom in opisom dela z učenci, bomo izdali potrdilo o sodelovanju v projektu.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...