Pojdi na glavno vsebino

Mlade oči v pesmih pomladi

Teme: Kulturna raznolikost, Kultura miru in nenasilja, Medkulturno učenje
Ključne besede: Jeziki, Mir, Svoboda izražanja, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo
Vodja projekta: Sara Remžgar (s.remzgar [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt zajema pesniški natečaj za mladostnike na temo prijateljstva, ljubezni ali pomladi, ki se bo zaključil na Svetovni dan poezije in bo obeležen z osrednjo prireditvijo v obliki literarnega večera in z izdano zbirko izbranih pesmi.

Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo razpisuje projekt z naslovom "Mlade oči v pesmih pomladi".

Projekt bo potekal v dveh delih, in sicer v prvem delu na daljavo, v drugem pa v živo.

Glavnino bo zajemal čas kreativnega pisanja poezije mladostnikov, ki se bodo skupaj z mentorji prijavili na pesniški natečaj. V šolah se pri pouku večkrat zapostavlja pomen literarnega ustvarjanja na nivoju poezije, saj se je marsikomu, učitelju in učencu, težko spopasti s tako abstraktnim pojmom. Na tem mestu torej pustimo vse zunanje prepreke ob strani in se prepustimo literarnoestetskem doživetju pisanja pesmi. Le-ta spodbuja besedno ustvarjanje v slovenskem jeziku, doživljanje in vrednotenje notranjega kot tudi zunanjega sveta mladih ljudi, oblikovanje in izpovedovanje osebnih vrednot in stališč ter svobodo izražanja kot pot iskanja lastnega jaza. Cilj natečaja je obenem tudi spodbujanje bralne kulture in ljubezni do knjige, saj prav s poznavanjem kakovostnih literarnih del lahko človek kakovostno literarno ustvarja in osebnostno raste.

Pesniški natečaj bo potekal v dveh tekmovalnih kategorijah:

  • kategorija: učenci od 7. do 9. razreda osnovnih šol,
  • kategorija: dijaki srednjih šol in gimnazij.

Sodelujejo lahko tudi zamejske šole in šole v tujini s slovenskim učnim jezikom.

Udeleženci se pri pesniškem ustvarjanju osredotočijo na eno izmed izbranih tem:

  • prijateljstvo,
  • ljubezen,
  • pomlad

Mladi pisci pod okriljem svojih mentorjev med 01.11.2021 in 31.01.2022 na elektronski naslov sara.remzgar@os-dobrovo.si pošljejo 1 tekmovalno pesem na izbrano temo, ki jo bo v mesecu februarju ovrednotila ocenjevalna komisija šole nosilke projekta. Le-ta bo na Svetovni dan poezije, 21.03.2022 na svoji spletni strani https://os-dobrovo.si/ objavila tri najboljše pesmi iz vsake kategorije.

 

Drugi del projekta bo zaključna kulturna prireditev v mesecu aprilu, ki bo potekala v obliki literarnega večera oziroma pogovora s slovenskimi pesniki in spremljevalnim programom v Vili Vipolže v Vipolžah (Goriška Brda). Na prireditev bodo posebno povabljeni vsi sodelujoči, predvsem pa zmagovalci pesniškega natečaja, ki bodo seveda primerno nagrajeni za svoja literarna dela. Obenem bo takrat izšla še (digitalna) zbirka preostalih izbranih pesmi po presoji ocenjevalne komisije.

Šola nosilka projekta bo po enemu mentorju iz vsake sodelujoče šole po zaključku projekta izdala potrdilo o udeležbi in ga po navadni pošti poslala na šolo, ki se je projekta udeležila. Poročilo o izvedbi projekta se od sodelujočih šol ne bo zahtevalo, saj bomo poslane pesmi obravnavali kot končne izdelke.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...