Pojdi na glavno vsebino

MOJE PRAVICE

Teme: Kultura miru in nenasilja, Globalno državljanstvo
Ključne besede: Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Toleranca, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Frana Kranjca
Vodja projekta: Anja Kunej (anja.kunej [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Pomembno je, da mladi poznajo človekove pravice in z njimi tudi povezane odgovornosti, da jih razumejo in predvsem udejanjajo v vsakdanjem življenju.

Učence seznanite s Konvencijo o otrokovih pravicah in/ali Deklaracijo človekovih pravic. Za uvodno motivacijo si lahko izberete ustrezni kratki film, reklamni spot, literarno zgodbo, igro vlog ... Učenci si nato izberejo eno pravico, se o njej pogovarjajo ter oblikujejo svoje mnenje, zakaj so ljudem kršene pravice. Spodbudite jih k razmišljanju o neenakomernem razvoju v svetu in globalni solidarnosti ter o vzrokih in posledicah kršenja človekovih pravic. Pogovorite se tudi o naših odgovornostih ter oblikujete stališča, kako lahko mi vplivamo in kaj lahko naredimo za odpravo kršitev človekovih pravic. 

Izvedemo delavnico v sklopu pouka ali drugih dejavnosti. Delavnica naj vključuje razpravo na temo tiste pravice, ki so si jo učenci izbrali, in s tem dovolite, da imajo učenci možnost izražanja lastnih pogledov, razmišljanj ter argumentov o izbrani pravici. Učenci naj oblikujejo tudi želje oziroma spodbudne misli za ljudi, ki jim je ta pravica kršena.

V povezavi z razpravo o izbrani pravici pa naj učenci še likovo-literarno ustvarjajo. Izdelajo naj poljubno NOVOLETNO DARILO iz poljubnega materiala na katerega  napišejo/narišejo željo oziroma spodbudno misel v obliki risbe (mlajši otroci), pesmi, besedila, besede/besedne zveze ... Zaželjeno je, da bi nekaj daril odposlali ustreznim humanitarnim organizacijam ali drugim ustanovam v vašem kraju in s tem osmislili in aktualizirali dogodek.

Enega do največ tri darila pošljite najkasneje do 1. decembra 2023 na naslov OŠ Frana Kranjca Celje, Hrašovčeva 1, 3000 Celje, s pripisom Moje pravice. Na vidno mesto zapišite ali nalepite tudi ime vaše šole.

Zaželeno je, da projekt meseca decembra aktualizirate še s pisanjem apelov Vsako pero šteje, pod okriljem Amnesty International. Vsa navodila za pisanje najdete na njihovi spletni strani.

Projekt bomo zaključili 10. decembra, na svetovni dan človekovih pravic, kjer bomo NOVOLETNA DARILA razstavili na razstavi v šoli nosilki projekta, odprti za širšo javnost. Ob zaključku razstave bomo darila predali humanitarnim organizacijam in domu za ostarele. Ti jih bodo razdelili med ljudi, da bodo začutili, da niso sami.

Rok prijave je 15. 10. 2023 - prosimo, da izpolnjeno prijavnico s čitljivimi podatki pošljete po elektronski pošti vodji projekta na naslov anja.kunej@guest.arnes.si

Ob zaključku projekta mentorji izpolnite še evalvacijsko poročilo in ga pošljite vodji projekta na elektronski naslov anja.kunej@guest.arnes.si, do 31. 1. 2024.

Več informacij najdete na:
https://os-franakranjca.si/unesco-aspnet

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...