Pojdi na glavno vsebino

Otroštvo podaja roko modrosti

Teme: Medkulturno učenje, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Toleranca
Nosilec: Osnovna šola Cvetka Golarja
Vodja projekta: Špela Bogataj (spela.bogataj [afna] oscg.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt Otroštvo podaja roko modrosti poudarja pomen vzpostavljanja pristnih prijateljskih odnosov med mladimi in starejšimi. Preko različnih oblik sodelovanja med generacijami želimo razvijati strpnost med generacijami; oblikovati otrokov odnos do bolezni, starosti, invalidnosti, smrti, žalovanja; se učiti sodelovati s starejšimi v različnih delavnicah, na prireditvah ter se učiti »dajati« in »sprejemati«.

Projekt bomo v šolskem letu 2023/24 izvedli dvanajsto leto zapored. Projekt bo potekal od oktobra 2023 do maja 2024. Do konca meseca oktobra bomo po elektronski pošti zbirali prijave na projekt. Od oktobra do maja bodo prijavljeni vrtci, osnovne šole in srednje šole izvajali različne oblike sodelovanja med generacijami. Pri načrtovanju in izvedbi dejavnosti bodo sledili naslednjim ciljem:

Mladi se učijo vedeti, kaj pomeni starost.

Delati, se učiti in sodelovati z drugo generacijo.

Sprejemati drugačnost, sobivati, se učiti žalovati (sprejemati smrt).

Biti človek.

V začetku meseca maja bodo sodelujoče šole po elektronski pošti poslale poročila o delu s fotografijami. Do konca junija bo iz vseh prejetih  poročil oblikovano e-glasilo, ki bo objavljeno na spletni strani Osnovne šole Cvetka Golarja.

Z izvedbo projekta v preteklih šolskih letih smo dosegli zastavljene cilje, saj so sodelujoči v projektu Otroštvo podaja roko modrosti skozi celo leto preko različnih aktivnosti krepili medgeneracijske vezi. Vzpostavljali so pristne in prijateljske odnose s starejšimi. Razvijali so medsebojno strpnost v skupnih dejavnostih. Oblikovali so si pogled na bolezen, starost, invalidnost, smrt in žalovanje. V medsebojnih druženjih so ustvarjali, se družili, drug od drugega prevzemali izkušnje, razvijali spoštovanje ter gradili strpno in socialno sožitje več generacij. Občutili so veselje in spoznali so, da potrebujemo drug drugega, saj če drug drugemu pomagamo z nasveti, izkušnjami, spodbudami, so naši koraki lažji, bolj varni in bolj odločni. Predvsem pa so se naučili dajati in sprejemati.

Veselimo se vaših prijav, da bo z vašo pomočjo otroštvo tudi v tem šolskem letu podalo roko modrosti.

Več informacij najdete na:
https://oscg.si/projekti-v-ldn/unesco/nacionalni-projekt:-otrostvo-podaja-roko-modrosti

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...