Pojdi na glavno vsebino

HOLZwoodDRVOles - ustvarjalni žiga-žaga ples

Teme: Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Jeziki, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Svoboda izražanja, Umetnost, Vključenost in pravičnost, Whole-school approach, Šport in športne vrednote
Nosilec: Osnovna šola Selnica ob Dravi
Vodja projekta: Karmen Baron (karmen.baron [afna] os-selnica.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Ob raziskovanju domačega kraja smo ugotovili, da smo že stoletja močno povezani z lesom. Z razpisanim projektom želimo otrokom in mladim ponuditi priložnosti raziskovanja, igre in poljubnega ustvarjanja z lesom ali o lesu, ob tem pa graditi miren in boljši svet z medsebojnim povezovanjem, razumevanjem in sodelovanjem.

HOLZwoodDRVOles - ustvarjalni žiga-žaga ples 

Ob raziskovanju domačega kraja smo ugotovili, da smo že stoletja močno povezani z lesom. Selnico ob Dravi na eni strani obdaja zeleno Pohorje, na drugi pa razgibani Kozjak. Znani smo po selniških jablanah, pležuhu, oglarstvu in splavarstvu, njihova skupna točka pa je LES.

Vabimo vas, da se nam pridružite v projektu HOLZwoodDRVOles – ustvarjalni žiga-žaga ples, kjer bomo raziskovali naravno in kulturno dediščino v povezavi z lesom.

Namen projekta je navezovati in krepiti vezi med vrtci in šolami UNESCO ASP mreže Slovenije, mednarodno sodelovati s prijateljskima šolama iz Avstrije in Srbije, izmenjati izkušnje poučevanja, kulturno-ustvarjalno sodelovati in krepiti kompetence vseživljenjskega učenja.

Glavni cilj projekta je vzgajati in izobraževati otroke in mlade s pomočjo raziskovanja, igre in poljubnega ustvarjanja, ob tem pa graditi miren in boljši svet z medsebojnim sodelovanjem in razumevanjem. Z vključevanjem ostalih UNESCO vrednot pa želimo otrokom približati razumevanje in sprejemanje pojmov, kot so drugačnost, kulturna raznolikost, naravna raznolikost, jezikovna raznolikost.

Drugi cilji:

  • raziskovanje naravne in kulturne dediščine,
  • izobraževanje za trajnostni razvoj, vseživljenjsko učenje,
  • vzgajanje za mir, sodelovanje, strpnost in nenasilje,
  • (mednarodno) povezovanje in sodelovanje,
  • krepitev znanj o varnem okolju, zdravju,
  • razvijanje pozitivnega odnosa do sebe in drugih.

Projekt je namenjen predšolskim otrokom, osnovnošolcem in srednješolcem.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite pri naslednjih aktivnostih:

  • FOTOGRAFSKI NATEČAJ - fotografsko zabeležite najstarejše, najdebelejše, najvišje, naj drevo v vašem kraju, obrt, ki se ukvarja z lesom, leseni izdelek, ki ste ga izdelali ali predstavlja vaš kraj, igro ali igračo, povezano z lesom … Dopuščamo ustvarjalno svobodo, strokovna komisija pa bo nagradila najizvirnejše.

Fotografije pošljite na elektronski naslov karmen.baron@os-selnica.si s pripisom:

IME/NASLOV fotografije

IME IN PRIIMEK avtorja fotografije

STAROST avtorja fotografije

IME IN PRIIMEK mentorja

 

  • NAREČNI/TUJEJEZIČNI LITERARNI NATEČAJ - zapišite ali posnemite kakšno lokalno pripovedko, zgodbo, anekdoto, pesem … v narečnem, tujem oz. maternem jeziku, ki ni slovenski (s slovenskim prevodom). Glavni motiv naj bo les. Dopuščamo ustvarjalno svobodo, strokovna komisija pa bo nagradila najizvirnejše.

Besedila pošljite na elektronski naslov karmen.baron@os-selnica.si s pripisom:

IME/NASLOV besedila

IME IN PRIIMEK avtorja besedila

STAROST avtorja besedila

IME IN PRIIMEK mentorja

 

  •  LIKOVNI NATEČAJ - ustvarjajte z lesom ali o lesu in nam izdelke posredujte na naslov OŠ Selnica ob Dravi, Mariborska cesta 30, 2352 Selnica ob Dravi, ali fotografije izdelkov posredujte na elektronski naslov baron@os-selnica.si. Dopuščamo ustvarjalno svobodo, strokovna komisija pa bo nagradila najizvirnejše. Izdelki naj imajo pripis:

IME/NASLOV izdelka

IME IN PRIIMEK avtorja izdelka

STAROST avtorja izdelka

IME IN PRIIMEK mentorja

 

Fotografije, besedila in likovne izdelke bomo zbirali od 1. 10. 2022 do konca februarja 2023, objavili pa jih bomo na koncu šolskega leta na šolski spletni strani ali šolskem časopisu.

Prijave k projektu zbiramo do 30. 9. 2021 na elektronski naslov karmen.baron@os-selnica.si.

Projekt traja od 1. 10. 2022 do 28. 2. 2023.

Potrdila o sodelovanju bomo mentorjem posredovali po oddanih evalvacijskih poročilih.

 

Vljudno vabljeni!

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...