Pojdi na glavno vsebino

DREVO = ŽIVLJENJE

Teme: Globalno državljanstvo, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Okolje, Solidarnost, Vključenost in pravičnost, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola Frana Kranjca
Vodja projekta: Klavdija Krbavac Kenda (klavdija.krbavac [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Osnovni cilj projekta DREVO = ŽIVLJENJE je vzgajanje, ozaveščanje in usposabljanje za sprejemanje aktivne vloge v življenju posameznika kot dela globalne vizije sveta. Je interdisciplinarni projekt odprtega učnega okolja. Takšen je tudi vpet v šolski kurikulum. Vse šolsko leto se odvija pri pouku in drugih šolskih dejavnostih na razpisano globalno temo. Lahko se izvaja z različnimi skupinami učencev (vsi učenci šole, določena triada, razred, interesna dejavnost, raziskovalna skupina ipd.), prilagajajo se cilji, vsebine, zahtevnost itd.

Osnovni cilj nacionalnega projekta Unesco ASP DREVO = ŽIVLJENJE je vzgajanje, ozaveščanje in usposabljanje za sprejemanje aktivne vloge v življenju posameznika kot dela globalne vizije sveta. Je interdisciplinarni projekt odprtega učnega okolja. Takšen je tudi vpet v šolski kurikulum. Vse šolsko leto se odvija pri pouku in drugih šolskih dejavnostih na razpisano globalno temo.

Naše osnovno vodilo je Agenda 2030 za trajnostni razvoj, ki predstavlja zgodovinski dogovor mednarodne skupnosti za odpravo revščine, zmanjševanje neenakosti, zagotovitev napredka ter zaščite okolja za sedanje in bodoče generacije. Agendo sestavlja 17 globalnih ciljev, ki jih bo potrebno uresničiti do leta 2030. S projektom vsako leto odkrivamo in podrobneje spoznavamo enega izmed ciljev. V prihodnjem šolskem letu bomo pozornost namenili 7. globalnemu cilju, ki nosi naslov CENOVNO DOSTOPNA IN ČISTA ENERGIJA. 

Projekt je razdeljen fazno: raziskovanje, ustvarjalni izdelek, aktivno vključevanje v širši prostor oz. lastna aktivnost, zaključna prireditev z razstavo izdelkov in druženjem. K sodelovanju so vabljeni vzgojno-izobraževalni zavodi Unesco ASP širše celjske regije ter ostali partnerji, zunanji sodelavci in starši. Omejitev glede načina dela na posameznih šolah, števila učencev in razredov ni. Enotna so le navodila za izdelavo na koncu razstavljenih izdelkov na razstavi, odprti za javnost. Na ta način želimo ohraniti svobodo, inovativnost in avtonomnost vsakega zavoda in z različnimi pristopi širiti pomen trajnostnega razvoja. V svojem okolju s prepletom ideje o trajnostnem razvoju z življenjem in delom šole otroke učimo razmišljati in delati trajnostno.

Prijava na projekt bo potekala preko e-pošte ter preko navadne pošte. Prijavnice in vse podrobnosti glede izvedbe projekta bodo posamezniki in šole dobili na naši spletni strani šole ter na Unesco spletni strani. Prijave bomo zbirali predvidoma do konca septembra oz. oktobra. Potekal bo skozi celo šolsko leto (september - maj), zaključili pa ga bomo z zaključno prireditvijo na šoli.

Na zaključno srečanje povabimo vse sodelujoče šole z nekaj izbranimi učenci. Organiziramo poučno delavnico, razstavo, druženje ob klepetu, itd. Vsem sodelujočim mentorjem ob zaključku projekta izdamo potrdilo o sodelovanju, ki je ovrednoteno z 1 točko. (Udeležba na zaključni prireditvi ni pogoj za pridobitev potrdila.)

Več informacij najdete na:
https://os-franakranjca.si/unesco-aspnet/#drevo-zivljenje

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...