Pojdi na glavno vsebino

Tabor ustvarjalcev dobrih vesti

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Globalno državljanstvo, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Človekove pravice, Naučiti se živeti skupaj, Podnebne spremembe, Šport in športne vrednote, Svoboda izražanja
Nosilec: Osnovna šola XIV. divizije Senovo
Vodja projekta: Irena Škoberne (miroslava.skoberne [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred

Tabor je 3 - dnevni; gostimo učence slovenskih UNESCO šol. Gostje nočijo pri vrstnikih, program je bogat - sestavljajo ga ustvarjalne delavnice, okrogla miza, ekskurzija in zaključna prireditev.

Tabor ustvarjalcev dobrih vesti bo v šolskem letu 2021/22 že 13. po vrsti. Vsa leta je imel bogat, aktualen in poučen program z nadgradnjo ter osrednjo temo in tako bo tudi tokrat – med 26. in 28. majem 2022, osrednja tema: Vrednote v luči vseživljenjskega učenja.

Uvod v tridnevno druženje in aktivnosti bomo pričeli s kulturnim programom, ki bo preplet nagovora, glasbenih točk in predstavitev gostov – njihovih šol, aktivnosti, posebnosti. Goste bomo nato popeljali po Senovem, da spoznajo del bogate dediščine ter sedanji utrip življenja v kraju (kulturne ustanove, pomembni objekti javnega značaja, zgodovinski pomniki). Popoldne bodo udeleženci aktivni v delavnicah – Kako nad stres, Skozi fotografski objektiv. Obiskali bodo šolski sadovnjak,  ekovrt z učilnico na prostem in čebelnjakom. Zvečer bodo gostje spoznali gostitelje/vrstnike in njihove starše ter odšli na nočitev.

Drugi dan bomo dopoldne namenili okolje-varstvenim  temam, saj bomo gostili predstavnika Umanotere, Slovenske fundacije za trajnostni razvoj. Sledila bo okrogla miza z osrednjim gostom in aktualno temo: Kako znamo prisluhniti naravi? Popoldne bodo ustvarjali (gostje in gostitelji) literarne prispevke in pripravili priložnostno glasilo; učenci bodo imeli tudi ustvarjalne delavnice. Izdelali si bodo nekaj za spomin na tabor, npr. platneno vrečico za zelišča, nosilno vrečko iz blaga, etui za mobitel… Te delavnice bodo ekološko naravnane. Večer bo družabne narave, saj se bomo udeleženci tabora družili s krajani ob krušni peči. Spoznali bomo folklorno skupino, značilne noše in plese, nato pa pekli tradicionalno jed – pršjačo.

Zadnji dan bo ekskurzija v enega izmed krajev v bližini Senovega – utrjevanje vedenja o pomena ohranjanja dediščine od nekdaj za jutri. Zaključek tabora bo predstavljala prireditev s krajšim programom, pregledom dejavnosti, strnitvijo vtisov in slovesom.    

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...