Pojdi na glavno vsebino

Vrtički UNESCO: V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Zreče
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekt V sodelovanju z naravo, sam pridelam hrano, ponuja nešteto možnosti, kako mladim približati naravo, njene sadove in odnos do za nas vedno bolj pomembnih dobrin pridobljenih na način samooskrbe. 

Na projekt se je prijavilo 28 različnih vzgojno izobraževalnih ustanov različnih starostnih skupin. 

Glede na situacijo sem ob prejetih poročil ugotovila, da so se udeleženke vsaka na svoj način znašle pri izvajanju in doseganju ciljev projekta tudi v času dela na daljavo. Pomladni meseci so namreč ključni pri praktični izvedbi. Velika večina se je dela seveda lotila že v jesenskih mesecih, v hladnejših dneh iskala primerna semena, nadgrajevala svoje znanje glede sajenja, primerne zemlje, dobrih sosedov in škodljivcev, pripravila že nekaj sadik in v času dela na daljavo usmerjala učence k vrtičkanju doma in pri pripravi zdravih obrokov.

Cilji, ki smo si jih s projektom zastavili, so kljub karanteni, doseženi. Izobraževali smo se vsi, tudi starejši. Učenci so se naučili nekaj osnovnih opravil na vrtu, predvsem pa spoznali vrednost narave in pomen samooskrbe. Tisti, ki so imeli možnost, so si svojo gredico naredili tudi doma. Tako so na praktičen način spoznali, da je potrebno vložiti kar nekaj truda, da lahko žanješ sadove. Prispevali so del k ohranitvi planeta Zemlje in osebnostno napredovali. Naučili se sprejemati odgovornost do sebe in drugih. Prenašanje znanja na mlade pa je tudi vsem sodelujočim zunanjim sodelavcem v veliko veselje, saj le z vzorom lahko zagotovimo vrednote, ki bodo mlajšim generacijam pomagale, da bodo v prihodnosti sami poskrbeli zase.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...