Pojdi na glavno vsebino

Skupaj z nami

Osrednja tema: Okolje
Nosilec: Osnovna šola in vrtec Sveta Trojica
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Namen projekta je bil sodelovanje, povezovanje in medsebojno učenje. Skupaj smo močnejši, skupaj smo pametnejši, skupaj smo bogatejši.

V okviru projekta smo dosegli naslednje cilje:

  • sodelovanje z različnimi znanstvenimi, prostovoljnimi, izobraževalnimi, humanitarnimi in športnimi organizacijami,
  • medgeneracijsko povezovanje,
  • medsebojno učenje,
  • izobraževanje za trajnostni razvoj,
  • vzgajanje za mir, sodelovanje, strpnost in nenasilje,
  • razvijanje medkulturne ozaveščenosti in krepitev medkulturnega dialoga,
  • razvijanje pozitivnega odnosa do domače in kulturne dediščine.

Glavni cilj projekta je bil mlade izobraziti, jih seznaniti z različnimi področji znanosti, kulture, športa, prostovoljstva in humanitarnih dejavnosti, kulturne dediščine ter jim predstaviti uspešne posameznike s teh področij, ki s svojim zgledom motivirajo in vzpodbujajo mlade, da jim sledijo.

V šolskem letu 2019– 2020 smo za osrednjo temo projekta izbrali vesolje. S projektom smo pričeli v svetovnem tednu vesolja. 6.decembra 1999 je Generalna skupščina ZN teden od 4. do 10. oktobra določila za svetovni teden vesolja. S tem tednom je želela opomniti na prispevek znanosti in tehnologije k izboljšanju človekovega življenja. To sporočilo smo želeli predati učencem. S projektom smo želeli, da učenci spoznajo osnovne značilnosti planetov našega osončja, pojave v vesolju ( sončni mrk, lunin mrk) ter tudi nekatere vesoljske misije (sondi VOYAGER, Hubblov teleskop).  

22. februarja smo zelo uspešno izpeljali pustno povorko na temo »Bitja z drugega planeta«. Pri povorki smo v projekt vključili starše, lokalno skupnost, občino Sv. Trojica v Slov. goricah in župana občine Sv. Trojica v Slov. goricah Davida Klobasa. Na povorki je sodelovalo veliko izvirnih in zanimivih mask.

Del projekta je bil likovni ex tempore Rajka Slapernika. Ex tempore smo poimenovali po znanem slikarju, rojenem v Sv. Trojici, Rajku Slaperniku. Mlade umetnike iz osnovnih in srednjih šol smo povabili, da ustvarjajo likovna dela na temo vesolja. Prejeli smo slike, risbe, grafike in različne makete sončnega sistema. Prejeta dela smo razstavili v spletni galeriji.

Ker zaradi izrednih razmer nismo mogli obiskati centra vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanjah, kot je bilo prvotno načrtovano, smo namesto tega izpeljali tehniški dan na daljavo. Učenci so doma izdelovali različne rakete.

Projekt smo želeli zaključiti 12. aprila (datum 12. april 1961 zaznamuje prvi vesoljski polet s posadko, izvedel pa ga je Yuri Gagarin iz nekdanje Sovjetske zveze). Zaradi dela na daljavo in zamud pri pošiljanju likovnih izdelkov smo projekt zaključili 16. aprila 2020.

Članek o projektu smo objavili v lokalnem časopisu Ovtarjeve novice in na spletni strani šole.

Zadovoljni smo, da nam je  kljub izrednim razmeram zaradi koronavirusa uspelo doseči vse zadane cilje. Tema projekta je bila našim učencem zelo všeč. Z velikim veseljem so raziskovali skrivnosti vesolja.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...