Pojdi na glavno vsebino

Kralj Matjaž pod goro Peco

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Sorodne teme: Okolje, Priložnosti za mlade, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Črna na Koroškem
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Dvodnevni tabor s spoznavanjem koroške naravne in kulturne dediščine ter gradnjo snežnih gradov smo izpeljati kot je bilo zamišljeno. Preživeli smo dva zelo prijetna dneva, spoznali nova prijateljstva ter se prijetno družili. Izvedli smo ustvarjalne delavnice, odšli na nočni pohod z lučkami ter si ogledali slalom za pokla kralja Matjaža.

Naš osrednji dogodek je bila gradnja snežnih gradov, kjer so učenci in dijaki po skupinah ustvarjali in gradili snežne gradove. V skupinah po sedem do devet članov so zgradili sedem izvirnih snežnih gradov.

Na naš dvodnevni tabor se je prijavilo pet šol: štiri osnovne šole in ena srednja šola. Skupaj se je dvodnevnega tabora udeležilo 59 udeležencev in 12 mentorjev.

Izpeljali smo tudi foto natečaj Zimska idila in razglasili rezultate treh najboljših fotografij. Na foto natečaju je sodelovalo šest šol (štiri osnovne šole ter dve srednji šoli). Prejeli smo 31 fotografij, ki jih je posnelo 15 mladih fotografov (9 iz osnovne šole ter 6 iz srednje šole).  Učenci so navdihe za svoje zimske fotografije iskali v naravi, zasneženih gorah in poledenelih motivih. Fotografije je ocenil fotografski  mojster Tomo Jeseničnik.

Številne dejavnosti pa smo med šolskim letom izvajali že med poukom, nekatere pa v okviru interesnih in drugih dnevih dejavnosti.

Poudarek je bil na likovnem ustvarjanju o kralju Matjažu in njegovi Alenčici. Brali smo pripovedke in legende o kralju Matjažu, pisali pesmi in spise na temo kralja Matjaža in Alenčice.

Učenci so si pri lutkovnem krožku izdelali lutke in se naučili lutkovno igro Kralj Matjaž in Alenčica. Te lutke so v veselem decembru zaigrali na številnih šolah (Podružnični OŠ Holmec, Podružnični OŠ Šentanel, Podružnični OŠ Žerjav, v vrtcu Črna in Žerjav ter na OŠ Črna na Koroškem). S svojimi lutkami in lutkovno igro so nastopili tudi na osrednji prireditvi Gradovi kralja Marjaža, in sicer v nedeljo, ko je bil na sporedu ogled snežnih gradov in pester program za najmlajše.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...