Pojdi na glavno vsebino

Branje - moje sanje

Osrednja tema: Okolje
Sorodne teme: Demokracija, Diskriminacija, Materni jezik, Priložnosti za mlade, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča
Nosilec: Osnovna šola Franja Goloba Prevalje
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

V letošnjem šolskem letu smo skupaj z učenci razmišljali o podnebnih spremembah. Ob tem smo se spomnili na 13. cilj trajnostnega razvoja, ki pravi: ´Sprejeti nujne ukrepe za boj proti podnebnim spremembam in njihovim posledicam.´ ter na 13.3 Izboljšati izobraževanje, ozaveščanje ter človeške in institucionalne zmogljivosti za blažitev podnebnih sprememb, prilagajanje, omejevanje posledic in zgodnje opozarjanje.

Ob tem smo želeli spomniti na idejo švicarskega galerista, kuratorja in umetnika Klausa Littmanna in projekt Za gozd/For Forest. Njegov projekt žive gozdne skulpture je bil učencem in mentorjem v navdih pri črpanju idej. Gozd na nogometnem stadionu je po besedah avtorja, ki ga je pred več kot tremi desetletji navdihnila risba Maxa Peintnerja, celostna umetnina s posebno dramatičnostjo. Vsekakor nenavadna podoba, ki zmore dražiti, motiti, šokirati.

V razgovoru smo z učenci debatirali, ali je narava res samoumevna? Si bomo naravo nekoč morali ogledovati v posebej zamejenem prostoru, kakor si danes ogledujemo živali v živalskem vrtu?

Stadionski gozd je postavljal različna vprašanja.

Glavni namen: ozaveščanje o pomembnosti gozdov/narave, refleksija trenutnega stanja narave in pogled v prihodnost.

 

Na podlagi poslanih poročil (niso jih poslale vse šole, zgolj dve) smo razbrali, da je bila otrokom/dijakom ekološka tema všeč, saj so radi ustvarjali na temo okolje/gozd in so pokazali veliko zanimanja. Absolutno pa je bil vir navdiha tudi trenutni virus – otroci in dijaki so razmišljali o tem, da bi se človeštvo moralo zamisliti in posledično ukrepati v smeri skrbi za naravo. Dijak Biotehniškega centra Naklo se je poslovil z besedami: ´Iz potrpežljivosti v upanju na čistejši svet …´

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...