Pojdi na glavno vsebino

UNESCO priložnost: stara igr(ač)a za novo veselje

Osrednja tema: Priložnosti za mlade
Sorodne teme: Okolje, Solidarnost, Trajnostni način življenja, Vrednote in stališča, Zdrav način življenja
Nosilec: Osnovna šola Zreče
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, vrtec

Opis projekta

S hitrim tempom življenja se je tudi življenje otrok zelo spremenilo. Stvari hitro zastarijo in postajajo otrokom nezanimive, na drugi strani pa so otroci zasuti z novostmi, ki so jim predstavljene tako, da so jim neizmerno všeč. Otrokom starši seveda želijo ugoditi, a so z izpolnjevanjem njihovih želja povezani tudi stroški.

Prav zato smo se na šoli odločili, da v okviru Unesca izvedemo projekt menjave iger, igrač in športnih pripomočkov, ki so še uporabni, a jih otroci ne uporabljajo več, ker so se jih naveličali.

Projekt, ki je namenjen predšolskim otrokom ter učencem razredne in predmetne stopnje, lahko v vrtcu/na šoli izvajate v oktobru, ko obeležujemo teden otroka, ob dnevu Zemlje (22. april), v božično-novoletnem času, ko običajno vsi pretiravamo z nakupovanji, pa je morda čas, da se ustavimo in premislimo, ali res potrebujemo novo igračo, ki bo zanimiva le nekaj dni, ali pa lahko staro zamenjamo za novo, oziroma ob katerikoli drugi priložnosti. Nikoli namreč ni prezgodaj ali odveč, da mlade spodbudimo k premišljenemu ravnanju z materialnimi stvarmi in tako posledično privzgojimo pozitiven odnos do okolja in skrb zanj ter trajnostni način življenja.

Pred izvedbo projekta otroke/učence nagovorite, da lahko stara igrača nekomu prinese veliko veselja, spodbudite jih, da v šolo prinesejo igrače, igre in pripomočke , ki so se jih tudi sami naveličali in bi jih želeli zamenjati za druge. Prav tako lahko na dan izvedbe projekta skupaj z otroki obudite katero od že skoraj pozabljenih družabnih iger iz časa naših babic, dedkov in jo tako prenesete na poznejše rodove.

V maju na navedeni e-naslov pošljite primere dobre prakse, fotoreportažo, poročilo ali povezavo do spletnih strani, kjer si bo mogoče ogledati, kako je projekt potekal pri vas.

Prosimo, da se k projektu prijavite do 8. oktobra 2018, in sicer na e-naslov: lucija.levart@oszrece.si.

Zgrabite priložnost in preplavilo vas bo veselje!

Pričakovani cilji in rezultati

Človek se uči, dokler živi. Nikoli ni prepozno in nikoli prezgodaj. Vsekakor ni odveč, da mlade čim hitreje in čim pogosteje v času, ko svetu vlada kapitalizem, kjer je najpomembnejši dobiček, vrednote pa so le mrtva črka na papirju, spodbujamo  k premišljenemu ravnanju z materialnimi stvarmi in tako posledično privzgojimo pozitiven odnos do okolja in skrb zanj ter trajnostni način življenja. Dolgoročno smo jih dolžni razviti v odgovorne potrošnike, ki se bodo znali upreti pastem potrošniškega kapitalizma.

Stvari, ki nekomu niso več zanimive, lahko drugemu predstavljajo veliko veselje. Z v kot odloženimi igra(ča)mi je še vedno mogoče kakovostno zapolniti prosti čas nekoga drugega. Prav tako je pomembno, da zavestno in odgovorno ohranjamo izročilo prednikov, da iz spomina obudimo igre dedkov in babic in jih prenesemo na poznejše rodove. Zato je prav in hkrati tudi naša odgovornost, da mlade usmerimo, da bodo zoreli v skupnosti in za skupnost ter ohranili spoštljiv in pozitiven odnos do stvarstva.

Ob družabni igri in menjavanju stvari otroci razvijajo in krepijo tudi zmožnost interakcije, ki ob različnih zaslonih nove dobe le še krni. Otroci skozi igro in druženje ob igri spoznavajo samega sebe, razvijajo domišljijo in ustvarjajo pristne medosebne odnose. Ob menjavi starih igrač se izraža tudi posameznikova skrb za okolje in prihodnost. Prebuditi moramo zavedanje o trajnostnem načinu proizvodnje in porabe. S tem, ko krepimo ekološko ozaveščenost, izboljšujemo kakovost življenja na Zemlji zase in za svoje potomce.

Projekt Unesco priložnost: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje ima vse te cilje jasno zastavljene in zagotovo nas bodo pripeljali do želenega rezultata: mladi, na katere prenašamo svoje znanje tudi preko omenjenega projekta, se bodo prej ali slej zavedali, da je lepo in zdravo okolje, v katerem je mogoče kakovostno preživeti prosti čas tudi ob različnih igrah s svojimi vrstniki, vrednota in neizmeren dar, za katerega moramo biti hvaležni.

Časovnica

Projekt Unesco priložnost: STARA igr(ač)a ZA NOVO veselje bo v šolskem letu 2018/2019 trajal od oktobra do maja. Nanj se lahko prijavite do vključno 8. oktobra 2018, in sicer na e-naslov lucija.levart@oszrece.si. Dejavnosti v okviru projekta (zamenjava iger, igrač, športnih pripomočkov, ki so se jih otroci/učenci naveličali, a so še vedno uporabni in zanimivi za koga drugega, spoznavanje in igranje iger, ki so jih nekoč igrali naši predniki) lahko v prostorih svojega zavoda izvedete kadar koli v času trajanja projekta, zaželeno pa je, da morda v mesecu oktobru, ko obeležujemo teden otroka, v božično-novoletnem času ali v tednu, ko praznujemo dan Zemlje (22. april). Najpozneje do 31. maja 2019 na navedeni e-naslov pošljite primere dobre prakse, fotoreportažo, poročilo z natančnimi podatki (mentorji in število sodelujočih otrok/učencev) oz. povezavo do spletnih strani, kjer si bo mogoče ogledati, kako je potekala zamenjava iger, igrač in športnih pripomočkov oz. kako ste se družili ob igri na vaši šoli/v vrtcu.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...