Vsebine na tej spletni strani so še v pripravi! Prosimo za razumevanje.
Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Središče ASPnet za Spodnje Podravje

Leta 1997 se je na Gimnaziji Ptuj začelo tkanje mreže, ki so se ji po letu 2002 pridružili še drugi člani.

Po številu članov smo manjše središče, vendar po številu aktivnosti enakovredni velikim. Različni smo po stopnjah izobraževanja, po vsebini programov, po okolju, v katerem delujemo, po izkušnjah in izzivih, a povezani in v tej različnosti se dopolnjujemo in učimo drug od drugega.

Cilji trajnostnega razvoja in globalno učenje so pri članicah središča zastopani kot pomemben segment vzgojno-izobraževalnega dela. Najpogostejše teme so človekove pravice, medkulturni dialog, enakost, mir, naravna in kulturna dediščina, skrb za okolje in podnebne spremembe, pitna voda, ločevanje odpadkov, zdrav način življenja, medgeneracijsko povezovanje in veščine podjetnosti. Vključujemo jih v redno delo, projekte in mednarodno povezovanje. Prizadevamo si, da v Unescovem duhu poteka vsak šolski dan v letu in da so omenjeni cilji sistematično umeščeni v vsakodnevni učni proces, da mentorji razvijamo sposobnost samorefleksije in se zavedamo svojega vpliva na mlade pri učnem procesu. Pri uresničevanju teh ciljev se soočamo tudi z vprašanji, kako mlade naučiti razvijati sposobnost spopadanja s kompleksnostjo problematik v globaliziranem svetu, kako razviti kritično razmišljanje in jih aktivirati pri gradnji mirne, pravične in trajnostne prihodnosti.

Člani središča na rednih srečanjih sooblikujemo program in vizijo dela središča. Tradicionalno načrtujemo in izvedemo eno skupno aktivnost vseh članov. V preteklem šolskem letu smo s članicami središča in drugimi šolami v lokalnem okolju načrtovali srečanje ob slovenskem kulturnem prazniku na dogodku na Ptuju – Prešernijadi. Na ta dan se kulturni utrip ponese na mestne ulice. K sodelovanju so povabljeni tudi prebivalci mesta in naključni obiskovalci, da se predstavijo s temo, ki je neposredno povezana s Prešernovo ali njihovo lastno ustvarjalnostjo ali s svojimi pogledi in razmišljanji o pomenu kulture.

Čeprav smo majhno središče, veliko prispevamo k prepoznavnosti mreže v celotnem slovenskem prostoru in tujini z dosledno uporabo simbolov pri promociji svojih aktivnosti in poudarjanjem pripadnosti ASPnet tudi v mednarodnih projektih. V preteklem šolskem letu smo s svojo predstavnico v razvojni skupini ASPnet sooblikovali nova pravila ASPnet. Dijaka in mentor sta našo državo zastopala na dveh pomembnih mednarodnih dogodkih, in sicer na COP 23 #Decarbonize: #Decolonize v Kölnu v Nemčiji v okviru zasedanja generalne skupščine OZN in na IPCC – mednarodnem projektu mladih in konferenci na temo podnebnih sprememb v Edmontonu v Kanadi, kjer sta bila zaradi dejstva, da prihajata iz šole, ki je članica v ASPnet, še posebej v ospredju. Začeli smo se tudi aktivno pripravljati na 6. Unescov tek mladih ASPnet.

Vsi člani smo aktivno sodelovali v projektih in aktivnostih ASPnet ter širili Unescova načela tudi v drugih projektih. Povezovali smo se v lokalnem okolju in sodelovali z institucijami, ki se vsebinsko navezujejo na vsebine ASPnet, sodelovali smo v Unescovi Platformi mladih, v aktivnostih, ki jih je razpisala globalna ASPnet, z Uradom za UNESCO, z Društvom za Združene narode.

V središču s šestimi člani smo leto začeli s petimi novimi koordinatoricami, ki so vse zelo motivirane za delo in se veselijo novih izzivov.

Sedež središča

Gimnazija Ptuj

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Renata Merc Furman

Renata je profesorica nemščine, po duši plesalka, kreativka, kulturnica, zagrizena nasprotnica plastike, iskalka odgovorov, novih poti, še neznanih rešitev …

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...