Pojdi na glavno vsebino
UNESCO pridružene šole (ASPnet)UNESCO pridružene šoleNacionalna koordinacijaSlovenijeOrganizacija Združenih narodov za izobraževanje,znanost in kulturo

Šolski center Ptuj, Strojna šola

Splošni podatki

Tip ustanove: Srednja šola
Središče: Spodnje Podravje

Volkmerjeva cesta 19, 2250 Ptuj

+386 2 787 17 20

strojna.scptuj.si

Janja Šterbal Vindiš
(janja.sterbal [afna] guest.arnes.si)

Predstavitev

Strojna šola Ptuj je ena izmed treh srednjih šol v Šolskem centeru Ptuj. Šolski center Ptuj je javni zavod, ki ga sestavljajo še Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo in Elektro in računalniška šola. V istih prostorih delujeta še Višja strokovna šola in Medpodjetniški izobraževalni center.

Strojna šola Ptuj je vzgojno – izobraževalna ustanova z najdaljšo tradicijo na Ptuju. Mladim ponuja raznovrstne izobraževalne programe s področja strojništva na različnih nivojih:

  1. srednje strokovno izobraževanje (SSI): strojni tehnik,
  2. poklicno tehniško izobraževanje (PTI): strojni tehnik, avtoservisni tehnik,
  3. srednje poklicno izobraževanje (SPI): avtoserviser, avtokaroserist, inštalater strojnih inštalacij, klepar-krovec, oblikovalec kovin – orodjar, izdelovalec kovinskih konstrukcij,
  4. nižje poklicno izobraževanje (NPI): pomočnik v tehnoloških procesih.

Prav tako že več let uspešno izobražuje tudi odrasle udeležence, ki si želijo dokončati ali pridobiti ustrezno izobrazbo s področja strojništva.

Dijaki Strojne šole ob rednih obveznostih v šoli sodelujejo tudi na drugih, izvenšolskih področjih. Omogočeno jim je vključevanje v mednarodno mobilnost dijakov Erasmus+. S pomočjo tega projekta pridobijo mednarodne izkušnje, spoznavajo sovrstnike evropskih držav in načine delovanja podjetij v tujini.

Dijaki Strojne šole se udeležujejo tudi različnih nacionalnih tekmovanj, na katerih se uspešno merijo z vrstniki iz celotne Slovenije: matematično tekmovanje, tekmovanje v znanju materinščine, tekmovanje iz angleščine in nemščine, tekmovanje »Kaj veš o prometu«, tekmovanje PIKO, Modri volan. Šolo predstavljajo na dogodku Spoznavamo države Evropske unije in športnih tekmovanjih (v nogometu, košarki, rokometu). (op. V letošnjem šolskem letu aktivnosti niso bile v celoti izvedene zaradi Covid 19)

Strojna šola si prizadeva, da bi bili dijaki odlični ne samo na področju strojništva ampak tudi na drugih področjih. Obzorja si širijo na tradicionalnih jesenski ekskurzijah po Sloveniji, ko raziskujejo kulturne in zgodovinske znamenitosti svoje domovine ter si ogledajo možnosti bodočih zaposlitev v bližnji in daljni okolici (NEK Krško, podjetje UNIOR, ekskurzija v Muenchen in tovarno BMW). (op. V letošnjem šolskem letu aktivnosti niso bile izvedene zaradi Covid 19)

Dijaki so ustanovili Harmonikaški orkester Strojne šole Ptuj, v katerem sodeluje preko 30 članov. Prav tako ohranjajo kulturno dediščino s skupino kurentov/korantov in njihovih spremljevalcev.

 

Projekti v katerih sodelujemo

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...