Pojdi na glavno vsebino

Središče ASPnet za Goriško

V središče ASPnet za Goriško s sedežem na Gimnaziji Nova Gorica je vključenih pet šol: štiri osnovne in ena srednja. V šolskem letu 2019/2020 se bo v središče vključila nova članica – Osnovna šola Alojza Gradnika Dobrovo iz Goriških brd. Čeprav je središče majhno, je po svojem delu prepoznavno tako v Sloveniji kot v tujini. Šole sodelujejo v številnih projektih v okviru mreže ASPnet in Evropske unije, organiziramo pa tudi dva projekta: mednarodni projekt MEJA – naša zgodovina in naša evropska prihodnost ter nacionalni projekt z mednarodno udeležbo LIKOVNI EKSTEMPORE.

Gimnazija Nova Gorica je nosilka projekta Meja. Nova Gorica, mesto na meji, se je v svojih šestdesetih letih naučila živeti na robu Slovenije in slovenstva ter spoznati vse prednosti in bremena, ki jih prinaša politična, jezikovna in narodnostna razmejitev. 

Življenje na Goriškem je tesno povezano z mejo, ki že dolga stoletja ločuje romanski in slovanski svet. Slovenci, Italijani in Furlani ponovno odkrivamo enoten prostor, ki ga je meja v 20. stoletju nasilno razdelila in ga je sedaj proces združevanja Evrope v sicer drugačnih zgodovinskih okoliščinah ponovno združil. Mladi z delom v projektu Meja utrjujejo zavest o pomenu sodelovanja v mreži. Kot njeni dragoceni in potrebni člani pridobivajo izkušnjo skupnega učenja, raziskovanja in prijateljevanja z elementi zavezništva. Mladi s sodelovanjem v projektu Meja navezujejo stike z vsemi šolami slovenske in svetovne mreže ASPnet ter tudi s šolami sosednjih narodov.

Vsako leto septembra ob mednarodnem dnevu miru organiziramo srečanje članic in članov mreže ASPnet na meji ob Pomniku braniteljev slovenske zemlje na Cerju. V šolskem letu 2018/19 je bilo srečanje osrednji vseslovenski dogodek mreže ASPnet. Častni pokrovitelj slovesnosti je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Na srečanje povabimo tudi šole iz sosednjih držav. 

Osnovna šola Šempas je nosilka projekta Likovni ekstempore, katerega glavni nameni so spoznavanje kulturne dediščine, skupno umetniško ustvarjanje in druženje med učenci ter dijaki iz osnovnih in srednjih šol, šol s prilagojenim programom za invalidno mladino ter med vrstniki iz različnih jezikovnih okolij (Slovenija, Italija). Pri likovnem ustvarjanju in druženju učenci spoznavajo kulturno dediščino in moderne tokove v umetnosti (sodelovanje z domačimi umetniki, na primer šempaškim zavodom za sodobno umetnost BridA).

Šole v središču ASPnet za Goriško uresničujejo mnogo projektov. Mladim omogočamo, da s projekti spoznavajo sebe, svoje vrline in sposobnosti, krepijo pozitivno samopodobo, spoznavajo in ozaveščajo pomen kulture, jezika, zgodovinske dediščine za ohranjanje narodne identitete in našega skupnega doma – planeta Zemlje. Mladi se tako učijo, kako živeti v skupni Evropi, kako postati državljani sveta in kako ohranjati svojo narodno identiteto.

Sedež središča

Gimnazija Nova Gorica

Vključene šole in vrtci

Vodja središča

Vanja Gabrijelčič Vanja Gabrijelčič

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...