Pojdi na glavno vsebino

Vrtički UNESCO na Osnovni šoli Brežice: sivka in maline

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje, Podnebne spremembe, Voda, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Osnovna šola Brežice
Vodja projekta: Martina Suban (martina.suban [afna] osbrezice.si)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred

Za cilj projekta Unesco vrtički smo si zastavili medpredmetno in medgeneracijsko sodelovanje, ki ga povezujejo vsebine naravoslovnih predmetov. Učenci pridobivajo praktična znanja o gojenju zelišč, o orodjih in načinih obdelovanja zemlje. Projekt se izvaja v učilnici v naravi.

 Sivka in maline so rastline, ki dajejo veliko možnosti za raziskovanje v delavnicah in medpredmetnem povezovanju. Na Osnovni šoli Brežice jih gojimo že vrsto let v učilnici na prostem. Vsako leto nas in čebele nagradijo z dišečimi cvetovi.

Uporaba rastlin je pestra, od kulinarike, pridelave čajev, sirupov, do preučevanja njihovih koristnih zdravilnih in lepotnih lastnosti v milih in kozmetiki.

Učenci sporočajo, da nova znanja o gojenju, razmnoževanju in zasaditvi sivke in malin prenašajo v svoje družine in v domačem okolju promovirajo njihovo uporabno vrednost.

Sivka in maline so del zdravega in pomirjujočega okolja, zato veliko prispevajo k našim prijetnim druženjem v učilnici na prostem, spodbujajo prijazno in pozitivno komunikacijo, razvoj mehkih veščin in ozaveščenosti o zdravem okolju v povezavi z načinom razmišljanja.

Za šolsko leto 2023/2024 načrtujemo nadgradnjo delavnic z estetskim vidikom sivke v aranžiranju. Nadaljevali bomo dobre prakse in sodelovanje z okoliškimi osnovnimi in srednjimi šolami.

Aktivnosti bodo potekale dvakrat letno na lokaciji Osnovne šole Brežice, mestnega parka Posavskega muzeja in v okolici Brežic v Vrbini.

Ker nam je v šolskem letu 2022/2023 uspelo pridobiti veliko uporabnih receptov iz babičine kuhinje s sivko in malinami, bomo eno izmed delavnic posvetili kulinariki in ponovni zdelavi sivkinega sladoleda.

Aktivnosti: razmnoževanje in zasaditev, ureditev cvetličnega korita, likovni izdelek, šopek, razvijanje prečnih veščin, druženje, evalvacija.

Več informacij najdete na:
https://www.osbrezice.si/projekti/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...