Večerja
Teme: Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Okolje
Nosilec: GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem
Vodja projekta: Irena Jarc (irena.jarc22 [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec
Projekt poteka celo šolsko leto. Čas in izvedbo izberejo udeleženci. Prijave pošljite do 15.2..2024, evalvacijo pa do 15.6. 2024. Projekt poteka na daljavo in nima skupne zaključne prireditve.
Namen projekta je, da se zamislimo nad hitrim sodobnim načinom življenja, ki od nas zahteva naglico. Hrana ne sme biti samo potešitev lakote, ampak je tudi užitek in pomemben del naše identitete. Skupen obrok (tudi priprave nanj) je obred, ki krepi medsebojne vezi.
V šoli lahko pokažemo našim mladostnikom, da hrana ni gonilo le za telo, temveč tudi za dušo. Z dogodkom (priprava jedi v obliki delavnice/degustacija jedi/predavanje …), ki bo udeležencem ostal v spominu zaradi urejenega prostora, prijetnega vzdušja, drugačnega okusa, videza ali vonja jedi … Pripravimo tudi spremljevalni program, ki bo obogatil mladostnikovo dušo: likovno snovanje, glasbeno, gledališko, literarno, plesno ustvarjanje. Naj dogodek (v vse faze od ideje do izvedbe in evalvacije naj bodo vključeni tudi učenci/dijaki) obogati mladostnikov čutni, čustveni in socialni svet, pri tem izpostavimo dejstvo, da prehranjevanje povezuje, utrjuje občutek pripadnosti, krepi medosebne vezi. Pri izbiri receptov naj bo težišče na pripravi zdravih in uravnoteženih jedi, pripravljenih iz sestavin ekološke pridelave lokalnega izvora.
Zaželeno je, da šole k sodelovanju povabijo različne strokovnjake s področja kulinarike ali kulturne delavce, ki bodo popestrili spremljevalni program.
Udeležencem (šolam in mentorjem) bomo izdali potrdila o sodelovanju.
Več informacij najdete na:
https://www.ssgt-nm.si
Fotogalerija
Sodelujoče šole in vrtci ASPnet
- GRM Novo mesto, Srednja šola za gostinstvo in turizem (nosilec projekta)