Pojdi na glavno vsebino

UMETNOST V STRPNOSTI

Teme: Kultura miru in nenasilja, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Enakopravnost spolov, Solidarnost, Šolsko nasilje, Šport in športne vrednote, Toleranca, Umetnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Franca Rozmana - Staneta
Vodja projekta: Helena Sirotka (helena.sirotka [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V tem obdobju nestrpnosti si še vedno želimo najti dobre plati v vsakem človeku, začeti pa moramo vsak pri sebi. Iskali bomo načine ozaveščanja čustev in dejanj pri sebi in načine, kako jih pozunanjimo na prijazen, socialčno sprejemljiv način.

Preko risanja, pisanja, gibanja/plesa, pogovorov in vseh vrst ustvarjanja se bomo naučili sporočati svoja čustva, misli, želje, namene. Poseben poudarek bo na komunikaciji čustev, ki v nas zbujajo negativne občutke in smo zato takrat do zunanjega sveta neprijazi, včasih nasilni. Iskali bomo svoja močna področja, jih krepili. Posvetili se bomo sebi in svojim odnosom, stvarem, ki v nas sprožajo ali zelo pozitivna čustva ali zelo negativna čustva ter pozitivne dejavnosti krepili in negativne vplive ozavestili, jih poimenovali ter jih poskušali osmisliti (zakaj v nas neka beseda, dejanje sproži tako močno reakcijo kot jo).

Rezultati/izdelki so lahko v obliki likovnega, literarnega, glasbenega izdelka, kratkega filma (lahko je zaigran/dramatiziran, posnetek plesa)...

Trudili se bomo vplesti čim več vsebin med učno snov.

K sodelovanju vabimo tako vrtčevske otroke, osnovnošolce kot tudi srednješolce, skratka otroke vseh starosti. Sodelujete lahko na daljavo, v svojih ustanovah.

Likovne izdelke pošljete po pošti do konca oktobra 2023, da bomo lahko na šoli ustvarili razstavo ob Mednarodnem dnevu strpnosti, ki je 16.11. Tam bodo razstavljeni vsi likovni izdelki projekta. Poročila o izvedenem projektu, s fotografijami izdelkov ter povezave do filmčkov, pa do konca maja 2024.

Prijavnico oddate do konca oktobra 2023, poročilo o izpeljanem projektu pa torej do konca maja 2024. Natančnejši opis, prijavnico in obrazec za poročilo najdete na UNESCO spletni strani šole na POVEZAVI.

 

Več informacij najdete na:
http://osfrslj.splet.arnes.si/2015/10/03/vecerja/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...