Pojdi na glavno vsebino

Po kolmastih stopinjah ali Polepšajmo svet

Teme: Kulturna dediščina, Kultura miru in nenasilja
Ključne besede: Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Ivana Skvarče Zagorje ob Savi, C. 9. avgusta 44
Vodja projekta: Nina Jelen (nina.jelen [afna] os-iskvarce.si)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

Naš škrat Perkmandeljc ima veliko masla za ušesi. In v njih, če smo natančni. In to črno maslo, če smo še bolj natančni. Ker živi v rudniku. Vabi vas, da se mu pridružite na njegovi dogodivščini. Iskali boste dobre ljudi, naredili nekaj lepega za naš svet in mogoče ulovili Perkmandeljca.

Verjetno me poznate. No, sto procentno sem skoraj prepričan, da me zagotovo morate poznati. Sem le najslavnejša oseba daleč naokoli. Lep kot premog, glasen kot rudarski vozički, dišim pa kot moja najboljša prijateljica - podganca Rozi. Prikupen, torej.

Sem Perkmadeljc. Škrat Perkmadeljc, ki živi v rudniku.

Z Roziko sva res počela lumparije, vendar sva marsikdaj rudarjem rešila življenje. Zgodilo se je, da sem jim kak dan tako zelo težil – jim ugašal luč, se motal med nogami, skril premog ali pa jih strašil s kakšnimi čudnimi zvoki, da so od besa spokali iz rova. In kmalu zatem je v isti rov vdrla voda. Ali pa plin. Permandeljc to pač ve. Tak rudar mi je potem kar sam kje pustil košček malice.

Škrat Perkmadeljc je bil torej umazan, navihan in godrnjav, vendar je v resnici pomagal rudarjem, jih imel zelo rad in jim je večkrat rešil življenje.

DVE DEJAVNOST NA DALJAVO:

  1. Razmislite, če poznate kakšno osebo v vašem kraju/v šoli, ki ima taaaaaaaaaaakšno srce kot Perkmandeljc. Osebo, ki skrbi za druge, osebo, ki pomaga, osebo, zaradi katere je svet malo lepši.
  2. Razmislite, kaj lahko za lepši svet naredite vi. Cilj zapišite in ga uresničite.

Osebo, ki ste si jo izbrali in vaše dobro delo predstavite na kakršenkoli način – s plakati, v videu, z digitalnimi pripomočki, napišite knjigo … Meja je nebo. J Izdelke pošljite na našo šolo do meseca marca. Takrat bomo pripravili razstavo, s katero bomo počastili vaše izbrane osebe, vaša dobra dela in pa seveda Perkmandeljca – ljudi, ki spreminjajo, lepšajo svet.

DEJAVNOST V ŽIVO:

V maju boste lahko nagajivega Perkmandeljca spoznali pri nas. Popeljal vas bo po učni poti po Zagorju, kjer ga boste poskušali uloviti, ob tem pa boste izvedeli še kaj o rudarjih in njihovem življenju. Če boste škratu sledili, vas bo pripeljal do naše šole, kjer boste spoznali še rudarske igre, si ogledali razstavo in se podružili. Iz vsake šole bosta vabljena dva učenca in mentor.

Cilji:

- razvijanje empatije, skrb za sočloveka, naš planet,

- razvijanje inovativnosti, kreativnosti,

- iskanje pozitivnih vzornikov,

- poznavanje naše dediščine – življenje rudarjev.

Projekt bomo zaključili 31. maja 2024. Do takrat bodo sodelujoče šole oddale tudi evalvacijsko poročilo o poteku izvedbe projekta. Sodelujoče šole bodo pridobile potrdilo o sodelovanju. 

K projektu se bodo udeleženci lahko preko prijavnice prijavili do vključno 15. oktobra 2023 na e-naslov: nina.jelen@os-iskvarce.si

Več informacij najdete na:
Projekt bomo objavili na spletni strani po odobritvi projekta.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...