Pojdi na glavno vsebino

Pletemo niti mreže s srcem in z glavo

Teme: Kultura miru in nenasilja
Ključne besede: Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Preprečevanje nasilnega ekstremizma, Šolsko nasilje, Svoboda izražanja, Toleranca, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Griže
Vodja projekta: Tamara Potočnik (tamara.potocnik [afna] os-grize.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

S projektom Pletemo niti mreže s srcem in z glavo želimo učence spodbuditi, da razmišljajo o šoli kot o prostoru, kjer vladata strpnost in nenasilje.

S projektom Pletemo niti mreže s srcem in z glavo želimo učence spodbuditi, da razmišljajo o šoli kot o prostoru, kjer vladata strpnost in nenasilje. Šolski prostor vedno bolj postaja kraj stika različnih kultur, običajev in navad. V šoli so dnevno v stiku posamezniki, ki se med sabo razlikujejo po svoji veroizpovedi, kulturi, stilu, obnašanju in nenazadnje videzu.
Z učenci se preko pogovora dotaknite teme nasilja - nenasilja, strpnosti - nestrpnosti (npr. okrogle mize, izkušnje, jutranji krog …). Lahko si pomagate z literarnimi zgodbami, igro vlog, reklamo ali kratkimi filmi. Spodbudite jih k pozitivnemu reševanju konfliktov in ozaveščanju pomena strpnosti in nenasilja v šoli. Pogovor nadgradite z ustvarjalno delavnico, na kateri izdelajte didaktični material in izdelke, ki bodo podkrepljeni z multimedijskimi vsebinami (video posnetki, fotografije, animacije, likovni in literarni prispevki, zloženke, plakati …), ki jih bomo ob koncu projekta strnili v zbornik.

Vse sodelujoče šole bodo prejele izdani zbornik s fotografijami izdelkov ter pripadajočimi QR kodami in povezavami do video vsebin v tiskani in elektronski obliki.

 

CILJ projekta
Vzpodbuditi strpno in nenasilno sobivanje/sodelovanje v šoli.
Predstaviti dejavnosti, ki so usmerjene v pozitivna ravnanja.
Slediti vsem štirim Deloresovim stebrom.

 

IZVEDBA projekta

Prijavljene šole do 31. 1. 2024 pošljite fotografije ali posnetke dejavnosti, pri katerih učenci izkazujejo strpnost na vsakodnevni ravni ter v konfliktnih situacijah. Pričakujemo likovne in literarne izdelke, video posnetke dejavnosti, v katerih učenci medsebojno sodelujejo, posnetke z navodili izdelave družabnih iger, ki jih lahko izdelajo tudi učenci drugih šol …

K sodelovanju in skupnemu ustvarjanju vabljeni sodelujoči otroci, učenci in dijaki.

Šole morajo obvezno priložiti tudi soglasje za objavo posnetkov/izdelkov na spletu in v zborniku.

Izdelki morajo biti opremljeni z naslednjimi podatki:
- ime zavoda,
- ime in priimek učenca, starost,
- ime in priimek mentorja.

Izdelki in posnetki vseh sodelujočih šol, bodo vključeni v zbornik, ki bo izšel 16. 5. 2024 ob mednarodnem dnevu sobivanja v miru.

Izpolnjene prijavnice bomo sprejemali do 31. 12. 2023.

Prijavnice pošljete na naslov: tamara.potocnik@os-grize.si.

Veselimo se skupnega ustvarjanja.

 

Vodja projekta,

Tamara Potočnik

Več informacij najdete na:
https://osgrizedemo.splet.arnes.si/category/unescov-projekt-2023/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...