Pojdi na glavno vsebino

Od preizkušenj do uspeha

Teme: Kulturna raznolikost, Kultura miru in nenasilja, Globalno državljanstvo, Medkulturno učenje
Ključne besede: Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Migracije in begunci, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Preprečevanje nasilnega ekstremizma, Solidarnost, Svoboda izražanja, Toleranca, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Loka Črnomelj
Vodja projekta: Sonja Štefanič (sonja.stefanic [afna] os-loka-crnomelj.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Temeljni namen projekta Od preizkušenj do uspeha je krepitev človekovih pravic, spodbujanje empatije, razumevanja in sprejemanja drugačnosti ter krepitev zaupanje vase in v svoje sposobnosti.

Preko projekta Od preizkušenj do uspeha bodo učenci/dijaki spoznavali ljudi, ki so se soočili z različnimi izzivi in ovirami v svojem življenju ter kljub temu dosegli izjemne uspehe. V okviru projekta bodo imeli priložnost srečati in spoznati ljudi s posebnimi potrebami (slepe, gibalno ovirane, osebe brez rok …) ali ljudi, ki so zaradi svojih okoliščin srečali s predsodki in stereotipi (begunce, osebe z izkušnjo nasilja …). Ti gostje bi delili svoje osebne zgodbe, v katerih bi opisovali ovire, s katerimi so se srečevali, ter kako so jih premagali, da so dosegli uspeh na različnih področjih svojega življenja.

 

Poleg srečanja z gosti bi projekt dopolnili z likovnim in literarnim ustvarjanjem, izdelavo plakata … kjer bi učenci predstavili svoje refleksije o srečanju.

 

Preko predstavitve in pogovora z gosti bodo učenci bolje razumeli njihove izkušnje in drugačnost  ter odpravljali predsodke in stereotipe, na drugi strani pa se naučili življenjskih lekcij kot so vztrajnost, samozavest in iskanje rešitev. Učenci bodo spoznali, da je uspeh mogoče doseči ne glede na zunanje ovire.

 

Projekt bo potekal od novembra do maja. Do 31. 5. 2024 pošljete vse sodelujoče šole poročilo in evalvacijo projekta s fotografijami in drugimi izdelki. Po oddanih poročilih boste prejeli tudi potrdilo o sodelovanju.

Več informacij najdete na:
https://www.os-loka-crnomelj.si/clanica-unesco-pridruzene-sole/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...