Pojdi na glavno vsebino

Gorniški tabor v Vratih

Teme: Kulturna dediščina, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Jeziki, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Šport in športne vrednote, Toleranca
Nosilec: Osnovna šola 16. decembra Mojstrana
Vodja projekta: Karmen Gregorič (karmen.gregoric [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred

Gorniški tabor ima na naši šoli že bogato tradicijo. Septembra 2023 bomo organizirali že 29. Tabor bo potekal v začetku septembra štiri nepozabne dni v Triglavskem narodnem parku, kjer si bomo naš Triglav ogledali z različnih zornih kotov.

Tabor bo potekal v dolini Vrata. Nastanjeni bomo v okolici čudovite alpske pokrajine, natančneje v Šlajmarjevem domu.

Udeleženci tabora bodo učenci 8. razreda naše šole, vabimo pa tudi učence 7.,8. in 9. razredov drugih UNESCO šol in njihove mentorje. Pridružili se nam bodo tudi gosti iz dveh OŠ iz Beograda in mogoče nekaj udeležencev iz Nemčije, kjer smo v letošnjem šolskem letu navezali nove stike.

Udeleženci bodo tudi tokrat spoznali veščine gorništva, oblikovali pozitiven odnos do narave, premagovali napore na planinskih izletih po Julijskih Alpah (Bivak 4, Luknja,..), uresničevali načela sodelovanja, sožitja in spoštovanja različnih navad in kultur, se družili in sklepali nove prijateljske vezi.

Glavna dejavnost tabora so sicer planinski izleti, vendar pa udeleženci doživijo mnogo več. Poleg učenja uporabe defibrilatorja in prve pomoči, sodelovanja na likovni in literarni delavnici, se preizkusijo tudi v orientaciji v naravi, prisluhnejo zanimivim predavanjem in predstavitvi reševanja v gorah, družabnih in socialnih dejavnostih.

V projekt so vključeni delavci šole, GRS, člani PD, starši in Občina Kranjska Gora.

Temeljni cilji projekta so prenašanje izročila gorniške kulture na učence, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva, omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanja naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa povezovanje z drugimi šolami ob skupni dejavnosti, razvijanje družabnosti, tolerantnosti in drugih socialnih veščin ob skupnem delu.

Cilje trajnostnega razvoja prepoznavamo v tem, da udeleženci spoznavajo in osebno izkušajo naravno in kulturno dediščino gorništva ter da jim tabor omogoča razvoj oz. utrjevanje vrednot, povezanih s tem. Na socialnem področju se udeleženci srečujejo v zahtevnih psihofizičnih situacijah, kjer spoznavajo sami sebe in druge, se učijo sobivati v bolj izpostavljenih situacijah ter krepijo socialne veščine empatije, sodelovanja, strpnosti. Dodatno vrednost vidimo v medkulturnem sodelovanju, ki omogoča spoznavanje bogastva kulturne raznolikosti.

ČASOVNICA

Udeležence tabora prijavite najkasneje do 8. 9. 2023. Za opravljen projekt bodo mentorji prejeli potrdila do konca šolskega leta.

Tabor bo potekal od 11. 9. 2023 do 15. 9. 2023 (za udeležece drugih UNESCO šol od 12. 9 do 15. 9. 2023).

Pričakujemo okoli 50 udeležencev, zato je število mest omejeno.

 

Več informacij najdete na:
http://www.os-mojstrana.si/unesco.php/unesco_dejavnosti.html

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...