Pojdi na glavno vsebino

Festival Jezikajmo - zbliževanje kultur

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Demokracija in pravičnost, Enakopravnost spolov, Jeziki, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Svoboda izražanja, Toleranca, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja Bled
Vodja projekta: Kristina Kodranov Maroševič (kristina.kodranov-marosevic [afna] os-bled.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Vsako leto v aprilu OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled organizira festival Jezikajmo ─ Zbliževanje kultur. Z glasbo, plesom, recitacijami in gledališkimi odlomki nastopajoči prepletajo mnogo raznolikih kultur in jezikov ter jih združijo v eno umetniško zgodbo, s čimer želimo mlade naučiti spoštovanja medkulturnega bogastva.

Kratek opis projekta Jezikajmo

Projekt Jezikajmo – zbliževanje kultur se odvija skozi celo šolsko leto, zaključek projekta predstavlja festival oziroma zaključna prireditev Jezikajmo. Ponosni smo, da se je v letošnjem letu odvil že osmi festival v prijetnem ozračju Festivalne dvorane Bled.

Posamezna šola pripravi prispevek, ki traja največ 5 minut. V prispevkih se prepletajo glasba, ples, literatura in gledališče v različnih jezikih. Šole udeleženke pripravijo kakršne koli točke, ki v tujem jeziku ali v slovenščini prikazujejo kulturno raznolikost in drugačnost. Šole oz. mentorji med šolskim letom v okviru pouka ali interesnih dejavnosti uresničujejo cilje projekta Jezikajmo, ki jih s svojim nastopom uresničijo na zaključni prireditvi.

Prijava na projekt

Na projekt se lahko prijavijo osnovne in srednje šole iz Slovenije.

Prijava na projekt poteka po elektronski pošti do meseca marca na naslov kristina.kodranov-marosevic@os-bled.si.

Prijavnica in vabilo sta dostopni na šolski spletni strani (https://www.os-bled.si/projekti/jezikajmo/).

Na prijavnicah bodo mentorji izpolnili osnovne podatke: podatki o šoli, ime in priimek mentorja, število nastopajočih, naslov točke, kratek opis točke in tehnična oprema, ki jo bodo potrebovali na sami prireditvi.

Festival oziroma zaključna prireditev

V šolskem letu 2023/24 bo prireditev potekala 19. aprila 2024 v Festivalni dvorani na Bledu. Na dan prireditve bo generalka in nastop šol udeleženk. Festival bo potekal v dopoldanskem času. Najprej bodo nastopajoči preizkusili oder na generalki, okoli 11. 15 se bo začela prireditev, ki si jo bodo ogledali udeleženci in učenci naše šole od 6. do 9. razreda, za katere bo prireditev potekala kot delni kulturni dan.

Potrdila o sodelovanju

Mentorji prejmejo potrdilo o sodelovanju in mentorstvu učencem po zaključku festivala oz. prireditve.

Cilji projekta

Glavni cilj projekta je, da se učenci seznanijo z raznolikostjo tujih jezikov in medkulturnimi razlikami ter se tako učijo načela zbliževanja kultur. Želimo preplesti mnogo kultur in jih združiti v eno zgodbo, s čimer želimo poudarjati pomen globalnega državljanstva.

S projektnim delom bodo učenci s pomočjo metode aktivnega učenja jezika, ki bo vključevala izdelavo kratkih filmov, petje, igro vlog …, spoznavali različne kulture in jezike, ki jih bodo prepletli na zaključni prireditvi.

Povezali se bomo učitelji tujih jezikov, likovne vzgoje, računalništva, gospodinjstva in turističnih krožkov. Povezali se bomo tudi z lokalno skupnostjo (občina, Zavod za kulturo Bled, turistično društvo Bled, gostinski ponudniki, cvetličarne ...), s starši in kulturnimi ustanovami. Učence želimo navajati na pomen globalnega državljanstva in spodbujati načela trajnostnega razvoja.

Predstavitveni film festivala si lahko ogledate na povezavi https://video.arnes.si/watch/0962rhcdns3x.

Film sta izdelala učenca naše šole.

V letošnjem letu je odlomke festivala in nekaj intervjujev z nastopajočimi posnela tudi ekipa RTV SLO. Prispevek je bil predvajan v oddaji Infodrom in si ga lahko ogledate na povezavi: 

https://cist-hudo.rtvslo.si/predvajaj/infodrom/174952362.

Veselimo se, da bomo na Bledu jezikali tudi v aprilu 2024, zato lepo vabljeni na naš festival.

 

Več informacij najdete na:
https://www.os-bled.si/projekti/jezikajmo/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...