Pojdi na glavno vsebino

Živimo skupaj

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Svoboda izražanja, Vključenost in pravičnost, Voda, Whole-school approach
Nosilec: Osnovna šola Kapela
Vodja projekta: Nina Budja Zalokar (nina.budja [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekt Živimo skupaj temelji na medsebojnem in medgeneracijskem povezovanju s ciljem spoznavanja sebe in drugih v medsebojnem učenju. Poudarek dajemo praktičnemu delu in uresničevanju Delorsovih stebrov, predvsem stebra - učiti se, da bi znali delati. Dejavnosti temeljijo na spoštovanju trajnostnega in globalnega načina življenja. Spoznavamo lokalno tradicijo in jo povezujemo z interesi današnje mladine, ki na praktičen način spoznavajo kulturno raznolikost domačega okolja. Gradimo na medgeneracijskem prenosu znanja s poudarkom na medsebojni solidarnosti. Projekt zaokrožamo z obeležbo svetovnega dneva voda, ki sovpada z datumom finalizacije projekta in zajema globalni in lokalni vpliv na okolje.

Ime projekta - Živimo skupaj  - poudarja pomen povezovanja in sprejemanja sebe in drugih skozi medsebojno spoznavanje in skupno praktično delo. Cilj projekta predstavlja aktivna, angažirana vključenost posameznika v delavnice, kjer ne le teoretično, ampak predvsem praktično spoznava interesno področje, ki ga zanima in je hkrati povezano z lokalnim okoljem in njegovo tradicijo. Delavnice želimo zapolniti z znanjem o trajnostnih vidikih življenja v globalno dobro. V projektu je možno sodelovati z raznolikimi dejavnostmi, katerih bistvo je medgeneracijsko povezovanje in prenos znanj ter raznoliko razvijanje izraženih interesov udeležencev. Želimo pritegniti raznolike udeležence, ki bi s svojim sodelovanjem širili obzorja drug drugemu. 

Skozi projekt želimo ponuditi spoznavanje kulturnih, naravnih in geografskih značilnosti domačega kraja, Slovenije, domačih obrti in običajev. Ohraniti želimo pristnost in sožitje med generacijami, ter učenje od starejših. Spodbuditi želimo k recikliranju in ponovni rabi surovin in materialov, ter k naravni samooskrbi. Razvijamo predvsem samostojnost, spoznavanje sebe in razvijanje raznolikih interesov. Tekom medsebojnega sodelovanja v delavnicah spoznavamo in upoštevamo raznolike človekove pravice, poudarjamo enakost spolov in razvijanje lastnih interesov, spodbujamo  raznolika sodelovanja, odobravanje razlik, spodbujanje kulture miru in nenasilja, ter pomen posameznika v svojem delovanju za dobrobit državljanov sveta.

Rezultati projekta bodo vidni v pozitivnih občutkih deležnikov ob izvajanju dejavnosti in v izdelkih, narejenih preko sodelovanja, prenašanja znanja in upoštevanja trajnostnih ciljev. Izdelki so lahko v različnih oblikah, tako kot so različni deležniki, ki jih ustvarjajo. Skupna pa jim bo trajnostna naravnanost pri izbiri materialov, ki bo vplivala na globalno dobro in povezanost z dediščino.

Pričakovan cilj projekta je znati živeti skupaj kljub naši različnosti, ob enem pa ohraniti naš planet za zanamce, z razvijanjem vedenj, ki nam pri tem lahko pomagajo. Nanašali se bomo na temo trajnostnega razvoja in globalnega državljanstva, skozi medgeneracijsko sodelovanje pa bomo razvijali medkulturno učenje v promociji kulture miru in nenasilja. Delo bo aktivno in praktično naravnano, glede na potrebe pa tudi digitalno podkrepljeno.

Živimo skupaj 2022/23 bo projekt usmerjen v raznolike praktične delavnice, povezane s spoznavanjem lokalnega okolja in upoštevanjem raznolikih medsebojnih sodelovanj. Omogočeno bo sodelovanje na delavnicah v živo - na OŠ Kapela, kot tudi izvajanje delavnic na daljavo z upoštevanjem podanih smernic.

Z izvedbo projekta Živimo skupaj bomo začeli v sredini septembra 2022. Pripravili bomo natančen opis projekta s prijavnico in načrtom izvedbe v živo in na daljavo, ki ga bomo razposlali po šolah in objavili na spletni strani.  Glede na izkazane interese bomo iskali možnosti za izvedbo raznolikih praktičnih delavnic. Še posebej se bomo osredotočili na spoznavanje dediščine.

Ob finalizaciji projekta, ki je zmeraj na svetovni dan voda - 22. marca, bomo na naši šoli pripravili različne delavnice, v katere se bodo udeleženci vpisovali medgeneracijsko in na podlagi lastnih interesov. Ponudili bomo tudi možnost sodelovanja na daljavo, kjer bodo zainteresirani v svojih zavodih izvedli delavnice z upoštevanjem zgoraj navedenih ciljev. Tudi tukaj bodo  zastopali lastne interese, se medsebojno povezovali in spoznavali dediščino skozi praktične dejavnosti.

Razpis bomo objavili v septembru in podali rok za prijavo na projekt do 30. novembra 2022. Po tem času bomo pridobivali ideje in izvajalce za delavnice na podlagi izraženih interesov. Delavnice bomo skušali povezati s spoznavanjem lokalnih znamenitosti, ki še posebej odražajo domač kraj.  V kolikor bo možno bomo projekt nadgradili s pestro paleto različnih  mentorjev, pri čemer bomo kot izvajalce delavnic skušali pridobiti tudi dijake lokalnih šol.

Skozi celotni čas se bomo trudili s pridobivanjem sredstev in materiala za izvedbo delavnic, v kar bomo vključili predvsem učence same, da bodo tudi oni iskali poti za realizacijo ciljev. Sodelujoči v projektu na daljavo bodo do 10.3.2023 imeli čas za izvedbo delavnic v svojem okolju in podajo poročila z dokazili o sodelovanju po predvidenih smernicah. Sodelujoči v živo pa se bodo do 15.3.2023, glede na lastne interese razporedili v delavnice, katerih nabor jim bomo pred tem poslali in jih bomo 22.3.2023, ob Svetovnem dnevu voda, izvedli na OŠ Kapela – v kolikor bo to mogoče. V nasprotnem primeru pa bodo delavnice izvedene na daljavo, preko digitalnih navodil.

Delavnice v živo bomo pričeli z UNESCO himno in nagovorom, ter obeležbo svetovnega dneva voda. Dejavnosti bodo potekale skozi celotni delovni dan. Projekt bomo zaključili z osrednjo prireditvijo na kateri bomo predstavili rezultate projekta – izdelke, ki bodo  v različnih delavnicah izvedeni na dan dejavnosti in izdelke sodelujočih na daljavo, ki jih bodo poslali do dneva izvedbe finalizacije projekta. Na osrednji prireditvi bomo slavnostno podelili priznanja o sodelovanju, tistim, ki bodo sodelovali na daljavo, pa jih bomo poslali po pošti.

Nastalo gradivo bomo v kratkem časovnem okvirju predstavili na oglasnem panoju UNESCA na OŠ Kapela ali na spletni strani šole, projekt pa bomo predstavili tudi v lokalnem časopisu. Po zaključku projekta se bomo zahvalili za sodelovanje in podali evalvacijo na spletno stran UNESCA.

Več informacij najdete na:
https://www.os-kapela.si/2022/09/06/zivimo-skupaj-2022-23-unesco-projekt-os-kapela/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...