Pojdi na glavno vsebino

Ne drži jezika za zobmi!

Teme: Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Jeziki, Medijska in informacijska pismenost, Solidarnost, Svoboda izražanja, Umetnost
Nosilec: Osnovna šola Dušana Flisa Hoče
Vodja projekta: Maja Debeljak (maja.debeljak [afna] os-hoce.si)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V projektu Ne drži jezika za zobmi! bomo spoznavali jezikovno raznolikost Evropske unije, jezike, ki se jih učimo v šolah, in jezike, ki jih v naš učni prostor prinašajo učenci različnih kultur in narodnosti ter narečnih skupin. Sodelujoči bodo ustvarjali razglednice, na kateri bodo na eni strani ilustrirali, kako bi se sami in v okviru šole/svojega kraja/mesta povezovali s prijatelji drugih kultur, na drugi strani pa bodo prijatelja nagovorili/povabili v svoj kraj/mesto/državo, in sicer v izbranem jeziku ali narečju. Izdelki bodo razstavljeni na razstavi v Hočah, najboljši bodo nagrajeni.

Opis

Projekt Ne drži jezika za zobmi! se odvija skozi celo šolsko leto, projekt bomo zaključili z razstavo v Hočah.

Na projekt se lahko prijavijo osnovne in srednje šole iz Slovenije. Posamezna šola pripravi razglednice poljubne velikosti, na kateri bodo sodelujoči na eni strani ilustrirali, kako bi se sami in v okviru šole/svojega kraja/mesta povezovali s prijatelji drugih kultur, na drugi strani pa bodo prijatelja nagovorili/povabili v svoj kraj/mesto/državo, in sicer v izbranem jeziku ali narečju.

Prijava

Prijava bo potekala do 26. septembra, ko obeležujemo evropski dan jezikov,  in sicer po elektronski pošti, na vnaprej pripravljenih prijavnicah, na katerih bodo mentorji izpolnili osnovne podatke: podatki o šoli, ime in priimek mentorja, število sodelujočih.

Razstava

V mesecu aprilu bomo pripravili razstavo s poslanimi razglednicami in najboljše nagradili s praktičnimi nagradami.

Potrdila

Po zaključku razstave bodo mentorji prejeli potrdila o sodelovanju v tem projektu.

Cilji

Cilj projekta je spodbujanje k učenju več jezikov v šoli in izven nje, saj večjezičnost in jezikovna raznolikost v vseh življenjskih obdobjih predstavljata pomembno znanje in veščino za doseganje boljšega medkulturnega razumevanja in zbliževanja.

Sodelujoči na ta način spoznavajo jezikovno in kulturno raznolikost Evropske unije, hkrati pa tudi s spoznavanjem narečne pestrosti slovenskega jezika ohranjajo vrednost materinščine.

Ta projekt z razglednicami predstavlja vez med prijatelji različnih narodnosti, kultur in jezikovnih skupin.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...