Pojdi na glavno vsebino

KAJ SKRIVAJO NAŠI TRAVNIKI? / CHE COSA NASCONDONO I NOSTRI PRATI?

Teme: Kulturna raznolikost, Kultura miru in nenasilja, Globalno državljanstvo, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Diskriminacija, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Podnebne spremembe, Šport in športne vrednote, Staroselci, Umetnost, Voda, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Osnovna šola Vincenzo e Diego De Castro Piran
Vodja projekta: URŠKA PIRJEVEC (urska.pirjevec [afna] scuoladecastro.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Naša naravna življenjska okolja, gozdovi, morja, reke, travniki so se vse do danes zaradi neodgovornih in nepremišljenih človeških dejanj začela nenadzorovano krčiti, brez njih pa je pogled v prihodnost zastrt. Prav zato je naloga vseh nas, da složno, z roko v roki, z ozaveščanjem in svojo aktivno vlogo doprinesemo k blažitvi podnebnih sprememb in poskrbimo za svetlo prihodnost vseh nas.

Morja, reke,  jezera,  gozdovi - naša naravna življenjska okolja. Med slednjimi imajo posebno mesto seveda tudi travniki.  Bogati s travami, zelišči in cveticami, nudijo pisano življenjsko okolje raznim žuželkam, človeku pa z dih jemajočimi pogledi pomenijo vir miru in zdravja, predvsem pa zgled. Zgled o možnosti sodelovanja, sprejemanja in sobivanja številnih raznolikih vrst. A vse to lahko opazimo le, če se znamo ustaviti, nato pa to neprestano gibanje in življenje občudovati, sprejemati in ponotranjiti.

Na naši šoli smo se odločili, da letos nadaljujemo z motom: »SPREMENIMO SVET!«, ki ga najdemo tudi kot nagovor k Agendi 2030, v okviru katere si države prizadevajo odpraviti vse oblike revščine, zmanjšati neenakost, zagotoviti napredek vseh deležnikov in se bojevati proti podnebnim spremembam, ki negativno vplivajo na spremembe našega planeta in našega načina življenja.

CILJI:

Osnovni cilj projekta je torej ozaveščanje in vzgajanje ter spodbujanje učencev in lokalnega prebivalstva  za sprejemanje aktivne vloge v življenju pri uresničevanju ciljev omenjene agende.

TEME:

Projekt je lahko izhodišče različnim temam: trajnostni življenjski slog in trajnostni razvoj, sobivanje in strpnost, razvijanje identitete, pa tudi ohranjanje kulturne dediščine, medgeneracijsko povezovanje idr.

ČASOVNICA:

Projekt  bo potekal od začetka oktobra do konca maja, prijave pa bomo sprejemali do konca marca. Projekt bo likovno-literarne narave. Izdelke ter evalvacijska poročila bodo prijavljeni poslali na naslov: urska.pirjevec@scuoladecastro.si do konca aprila. Izdelkov ne bomo vračali.

Delo naj bi potekalo z likovno upodobitvijo, v različnih likovnih tehnikah in materialih v 2D ali 3D (slika, risba, grafika, mešane tehnike), fotografijo ali na podlagi različnih literarnih izdelkov.

Vsak zavod naj bi poslal na naš naslov 5 izdelkov (likovnih - formata A3 ali A2 ali literarnih ter 5 fotografij ali fotokopij fotografij o poteku projekta).

Zaključek projekta bo javne narave, in sicer v obliki razstave, ki bo predvidoma postavljena v Mestno knjižnico Piran in njeno dislocirano enoto v Luciji ob koncu meseca maja oz. v začetku junija.

Potrdila o sodelovanju bodo sodelujoče šole prejele predvidoma do 24. 6. 2022.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...