Pojdi na glavno vsebino

Jezik - kamenček v mozaiku kulture

Teme: Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Jeziki, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Svoboda izražanja, Vključenost in pravičnost, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola Šmihel
Vodja projekta: Andreja Šurla (andreja.surla [afna] os-smihel.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Osnovna šola Šmihel bo razširila in nadgradila lanski projekt. Naslov projekta je Jezik - kamenček v mozaiku kulture. Jezik je pomemben del kulture. Vsak otrok se ima pravico izražati v maternem jeziku. Šola je stičišče različnih kultur, torej tudi jezika. Romski učenci se ob vključitvi v osnovno šolo srečajo z učnim jezikom, ki ni njihov materni jezik. Ob tem doživljajo nemalo stisk in težav. S projektom želimo romskim učencem pomagati pri ohranjanju njihovega maternega jezika in jih tudi na ta način spodbujati k ohranjanju njihove kulturne dediščine in k vključenosti na vseh področjih življenja. Ostalim učencem pa želimo približati romski jezik kot materni jezik njihovih sošolcev in s tem krepiti vrednote kot so medkulturni dialog, spoštovanje pravic ... Vsi udeleženci se bodo srečali z zapisanim romskim in slovenskim besedilom, na podlagi katerega bodo poustvarjali na dramskem, lutkovnem in kulinaričnem področju. Ker je jezik del kulture, ki nas povezuje in zbližuje, bodo učenci spoznavali in usvajali enostavnejše romske povedi skozi dramsko igro, lutkovno predstavo in v povezavi z besedilom pripravljali enostavnejše kulinarične dobrote. Skozi projekt se bodo učenci učili sobivanja različnih kultur, vrednosti in pomembnosti vsake kulture ter razvijali in krepili samozavest na področju uporabe maternega jezika v šolskem prostoru.

V projektu bo možno sodelovati na daljavo. Potekal bo predvidoma od oktobra 2022 do maja 2023. Sodelujoče šole bodo na podlagi predhodne prijave prejele besedilo priljubljene ljudske pripovedke Mojca Pokrajculja v slovenskem in romskem jeziku.

Na podlagi danega besedila bodo lahko otroci poustavrjali na treh nivojih. Mentorji sami izberejo enega izmed nivojeh poustvarjanja (lahko tudi dva, ali vse tri nivoje). Izdelovali bodo lahko lutke in uprizorili lutkovno predstavo. Lahko bodo uprizorili tudi dramsko igro. Na teh nivojih naj bi bile v predstavo oziroma igro vključene vsaj nekatere romkse besede ali/in enostavne romske povedi.

Skozi projekt spodbujamo tudi zdrav življenjski slog pri vseh učencih, še posebej pri romskih, da usvojijo zdrave življenjske navade. Mnogi romski učenci so v primarnem okolju deležni nezdravih prehranjevalnih navad, zato bodo lahko otroci  v danem projektu pripravljali različne kulinarične dobrote iz slovenskega medu. Otrokom želimo približati kakovost slovenskega medu in pomen njegovega rednega uživanja.

Projekt je zasnovan tako, da se ga tako lutkovno, dramsko in kulinarično lahko lotijo tako predšolski otroci, osnovnošolci in dijaki.

Udeleženci aktivnosti fotografirajo in/ali posnamejo. Lahko izdelajo tudi filmček. Do konca maja 2023 vse udeležene šole pošljejo poročilo o izvedbi projekta (krajši opis aktivnosti s prilogami - fotografije, posnetek, filmček..). Na podlagi oddanega poročila bodo mentorji prejeli potrdilo o sodelovanju.

Šole, ki bi želele sodelovati v projektu se prijavijo koordinatorici projekta na naslov:

andreja.surla@os-smihel.si (Andreja Šurla)

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...