Pojdi na glavno vsebino

Gorniški tabor v Vratih

Teme: Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Solidarnost, Zmanjšanje tveganj pri nesrečah, Šport in športne vrednote
Nosilec: Osnovna šola 16. decembra Mojstrana
Vodja projekta: Karmen Gregorič (karmen.gregoric [afna] gmail.com)
Ciljna skupina: OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V letošnjem šolskem letu bi ponovno želeli izpeljati Gorniški tabor v Vratih. Bivali bi skupaj, doživljali naravo in se družili brez uporabe elektronskih pripomočkov. Učenci bodo spoznali osnovna pravila in bonton v pohodništvu, se družili in razvijali strpnost, medsebojno pomoč in krepili socialne veščine.

Ob začetku šolskega leta bomo izpeljali že 28. Gorniški tabor v dolini Vrat, ki ga bomo posvetili mednarodnemu letu trajnostnega razvoja gorskih območji.

Zopet bomo bivali skupaj, doživljali naravo in se družili brez uporabe tehničnih pripomočkov. Udeleženci tabora bodo učenci 8. razreda OŠ 16. decembra Mojstrana. Tradicionalno bomo pričeli tabor kar v šoli z delavnicami Planinskega muzeja. Po tem bomo opravili prvi pohod do Sedučnika. V prihodnjih dneh bomo opravili pohod na Luknjo in Bivak 4, ob pohodu bomo doživljali in občudovali prekrasno naravo odeto v jesenske barve. Za našo varnost bodo skrbeli člani GRS Mojstrana, naučili se bomo uporabe AE defibrilatorja, tehnično ustvarjali, umetniško ustvarjali v naravi, si ogledali zanimiv film z gorniško vsebino in zapisali zanimivo haiku poezijo pod vodstvom učiteljice. V večernih urah bomo za učence poskrbeli z zabavnim in sproščujočim programom: povezovalne in socialne igre, ples, zabava, peka krompirja in kruha. Za pomoč pri izpeljavi se bomo obrnili na Občino Kranjska Gora, GRS Mojstrana, Planinsko društvo Dovje-Mojstrana, Planinski muzej in seveda na starše otrok. Gorniški tabor je že vrsto let umeščen med UNESCO nacionalne projekte. Želimo si in upamo, da bo tudi letos. V letošnjem šolskem letu bomo povabili ostale ASP UNESCO šole, ki bodo lahko sodelovale na daljavo in širile našo idejo in uresničevale cilje na svojih hribih, gričih in gorah. Šole, ki bodo sodelovale na daljavo bodo z učenci izvedle vsaj en pohod na okoliški hrib/grič. Poleg tega bodo imeli nalogo, da izvedejo dodatno aktivnost na svoji šoli. Na voljo bodo tri različne teme: bonton v gorah in spoštovanje do hribov/gora; skrb za trajnostni razvoj (ohranjanje naravne in kulturne dediščine v gorskem/hribovskem svetu); pomembna oprema in skrb za lastno varnost ter varnost ostalih pohodnikov v gorah. Šole bodo v zadnjem tednu avgusta prejele vabilo in navodila za sodelovanje v letošnjem projektu. Ob zaključku projekta na svoji šoli bodo poslale zaključna poročila vodji projekta do meseca maja.

Temeljni cilji projekta so prenašanje izročila gorniške kulture (naravne in kulturne dediščine) na učence, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva, seznanjanje z naravno in kulturno dediščino v gorah, omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanja naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega alpskega sveta, vzporedno s tem pa medsebojno povezovanje učencev preko aktivnosti in skupnih izkušenj. 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...