Pojdi na glavno vsebino

Festival Jezikajmo - zbliževanje kultur

Teme: Globalno državljanstvo, Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Demokracija in pravičnost, Enakopravnost spolov, Jeziki, Mir, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Svoboda izražanja, Toleranca, Umetnost, Vključenost in pravičnost, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola prof. dr. Josipa Plemlja Bled
Vodja projekta: Kristina Kodranov Maroševič (kristina.kodranov-marosevic [afna] os-bled.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt Jezikajmo ─ Zbliževanje kultur se bo letos odvijal že sedmo leto. Vsako leto skušamo preko glasbe, plesa, recitacij in gledaliških odlomkov preplesti mnogo raznolikih kultur in jezikov ter jih združiti v eno umetniško zgodbo, s čimer želimo mlade naučiti spoštovanja medkulturnega bogastva.

Projekt Jezikajmo

Projekt Jezikajmo – zbliževanje kultur se odvija skozi celo šolsko leto, zaključek projekta predstavlja festival oziroma zaključna prireditev Jezikajmo. Ponosni smo, da se je v letošnjem letu odvil že šesti festival v prijetnem ozračju Festivalne dvorane Bled.

Posamezna šola pripravi prispevek, ki traja do največ 5 minut. V prispevkih se prepletajo glasba, ples, literatura in gledališče v različnih jezikih. Šole udeleženke pripravijo kakršne koli točke, ki v tujem jeziku ali v slovenščini prikazujejo kulturno raznolikost in drugačnost.

Šole oz. mentorji med šolskim letom v okviru pouka ali interesnih dejavnosti uresničujejo cilje projekta Jezikajmo, ki jih s svojim nastopom uresničijo na zaključni prireditvi.

Prijava na projekt

Na projekt se lahko prijavijo osnovne in srednje šole iz Slovenije.

Prijava na projekt poteka v mesecu septembru in sicer, po elektronski pošti (kristina.kodranov-marosevic@os-bled.si), na vnaprej pripravljenih prijavnicah, na katerih bodo mentorji izpolnili osnovne podatke: podatki o šoli, ime in priimek mentorja, število nastopajočih, naslov točke, kratek opis točke in tehnična oprema, ki jo bodo potrebovali na sami prireditvi.

Prijavnica in vabilo bosta dostopni na šolski spletni strani konec meseca avgusta (https://www.os-bled.si/projekti/jezikajmo/).

Festival oziroma zaključna prireditev

V šolskem letu 2022/23 bo prireditev potekala 19. aprila 2023 v Festivalni dvorani na Bledu.

Na dan prireditve bo generalka in nastop šol udeleženk. Festival bo potekal v dopoldanskem času. Najprej bodo nastopajoči preizkusili oder na generalki, okoli 11. 15 se bo začela prireditev, ki si jo bodo ogledali udeleženci in učenci naše šole od 6. do 9. razreda, za katere bo prireditev potekala kot delni kulturni dan.

Potrdila o sodelovanju

Mentorji prejmejo potrdilo o sodelovanju in mentorstvu učencem po zaključku festivala oz. prireditve.

Cilji projekta

Glavni cilj projekta je, da se učenci seznanijo z raznolikostjo tujih jezikov in medkulturnimi razlikami ter se tako učijo načela zbliževanja kultur. Želimo preplesti mnogo kultur in jih združiti v eno zgodbo, s čimer želimo poudarjati pomen globalnega državljanstva.

S projektnim delom v šolskem letu 2022/2023 bodo učenci s pomočjo metode aktivnega učenja jezika, ki bo vključevala izdelavo kratkih filmov, petje, igro vlog …, spoznavali različne kulture in jezike, ki jih bodo prepletli na zaključni prireditvi.

Povezali se bomo učitelji tujih jezikov, likovne vzgoje, računalništva, gospodinjstva in turističnih krožkov. Povezali se bomo tudi z lokalno skupnostjo (občina, Zavod za kulturo Bled, turistično društvo Bled, gostinski ponudniki, cvetličarne ...), s starši in kulturnimi ustanovami. Učence želimo navajati na pomen globalnega državljanstva in spodbujati načela trajnostnega razvoja.

Utrinke letošnjega festivala Jezikajmo si lahko pogledate na sledeči povezavi: https://video.arnes.si/watch/0962rhcdns3x. Film sta izdelala učenca naše šole.

Veselimo se, da bomo na Bledu jezikali tudi v aprilu 2023, zato lepo vabljeni na naš festival.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...