Pojdi na glavno vsebino

Vrednote v luči vseživljenjskega učenja

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, IKT, Medijska in informacijska pismenost, Naučiti se živeti skupaj, Okolje, Podnebne spremembe
Nosilec: Osnovna šola Ledina
Vodja projekta: Barbara Kosirnik (barbara.kosirnik [afna] o-ledina.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

V projektu Dobre vesti iz naše šole in našega mesta/kraja bomo pozornost namenili boljšemu razumevanju med ljudmi, spoštovanju sebe in drugih, kulturne raznolikosti, varovanju okolja ter naravne in kulturne dediščine. Učenci bodo raziskovali na izbrano temo »Vrednote v luči vseživljenjskega učenja« in ustvarjali na področju umetnosti.

V šolskem letu 2021/22 bomo pričeli s temo projekta »Vrednote v luči vseživljenjskega učenja«.

Vabilo s prijavnico v elektronski obliki bo šolam in vrtcem posredovano preko spletnega portala UNESCO ASP mreže, prijave pa bomo zbirali do 30. 9. 2021.

Prijavljene šole in vrtci bodo teden dni po zaključku prijave na projekt na uvodnem sestanku ali po elektronski pošti seznanjeni z delovnim gradivom.

Projekt bo potekal celo šolsko leto na daljavo in v živo. Delo na posameznih šolah in v vrtcih bodo le-te predstavile v okviru tridnevnega tabora na Senovem, kjer bo potekala zaključna prireditev in razstava. Prireditev za javnost bo v kulturnem domu na Senovem.

 

V okviru projekta Dobre vesti iz naše šole in našega mesta bodo potekale mnoge Unescove aktivnosti v smislu medšolskega sodelovanja šol v domovini in tujini. Šole bodo izmenjevale svoja dogajanja preko IKT, videokonferenc, sodelovanju pri spletnem časopisu in srečanj v živo: na tradicionalnem enodnevnem srečanju v enem izmed slovenskih krajev, na srečanju otroških gledaliških skupin Z odra na oder na OŠ Leona Štuklja v Mariboru (samostojni Unescov projekt), na medmestni izmenjavi učencev in na tridnevnem taboru na Senovem, ki ga organizira OŠ XIV. divizije Senovo za vse sodelujoče šole na isto temo (v okviru samostojnega Unescovega projekta Tabor ustvarjalcev Dobrih vesti). Na taboru bomo predstavili knjigo »Plastika v okolju in umetnosti«.

Učenci bodo raziskovali na izbrano tematiko, ustvarjali in soustvarjali na  temo »Vrednote v luči vseživljenjskega učenja« in predstavili svoja prizadevanja na poljubnem področju delovanja, ki vodi k boljšemu razumevanju med ljudmi, spoštovanju sebe in drugih, varovanju okolja, raziskovanja in umetnosti. Svoje delo bodo predstavili drugim šolam kot primer uspešne prakse za poglabljanje in utrjevanje Unescovih ciljev skozi štiri stebre izobraževanja.

V šolskem letu 2021/22 bodo učenci aktivno raziskovali in pripravljali likovno, fotografsko in literarno gradivo o svoji uspešni praksi.

Skozi besedo in likovni motiv bodo udeleženci iskali, kaj se v šoli in okolici dogaja tudi glede aktualnih Unescovih tem: kulturna raznolikost, kulturna dediščina, medkulturno učenje, trajnostni razvoj in trajnostni življenjski slog. Z zbranim gradivom bodo prispevali k izmenjavi ugotovitev in izkušenj s svoje šole.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...