Pojdi na glavno vsebino

"KAJ SKRIVA NAŠE SRCE?" / "CHE COSA NASCONDE IL NOSTRO CUORE?"

Teme: Kulturna raznolikost, Kulturna dediščina, Kultura miru in nenasilja, Globalno državljanstvo, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Človekove pravice, Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, IKT, Jeziki, Medijska in informacijska pismenost, Migracije in begunci, Mir, MUN - Model UN / Model UNESCO, Naučiti se živeti skupaj, Oceani, Okolje, Podnebne spremembe, Preprečevanje nasilnega ekstremizma, Solidarnost, Šolsko nasilje, Spomin na holokavst, Šport in športne vrednote, Staroselci, Suženjstvo in trgovina s sužnji, Svoboda izražanja, Toleranca, Umetna inteligenca, Umetnost, Vključenost in pravičnost, Voda, Whole-school approach, Zdravje in HIV/AIDS, Zmanjšanje tveganj pri nesrečah, Znanstveno izobraževanje
Nosilec: Osnovna šola Vincenzo e Diego De Castro Piran
Vodja projekta: Urška Pirjevec (urska.pirjevec [afna] scuoladecastro.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Misli ne izbirajo kod in kam, misli gredo, kamor jih vodi srce, pravijo modreci. V šolskem letu 2021/22 smo se na OŠ Vincenzo e Diego de Castro Piran zato odločili nagovoriti UNESCO pridružene šole in vrtce v tem duhu. Beseda srce je namreč širokega pomena. Je vitalni organ našega telesa, obenem pa označuje tudi inteligenco, individualnost, moč, predvsem pa ljubezen. Ljubezen do svojcev, prijateljev, do sočloveka, do samega sebe, pa tudi do jezika in vsega, kar nas obkroža. Vse to pa dopušča posamezniku prosto pot do uresničevanja UENSCO ciljev.

"Misli ne izbirajo kod in kam, misli gredo, kamor jih vodi srce." pravijo modreci. V šolskem letu 2021/22 smo se na OŠ Vincenzo e Diego de Castro Piran zato odločili nagovoriti UNESCO pridružene šole in vrtce v tem duhu. 

Beseda srce je namreč širokega pomena. Je vitalni organ našega telesa, obenem pa označuje tudi inteligenco, individualnost, moč, predvsem pa ljubezen. Ljubezen do svojcev, prijateljev, do sočloveka, do samega sebe, pa tudi do jezika in vsega, kar nas obkroža. Vse to pa dopušča posamezniku prosto pot do uresničevanja UENSCO ciljev; ohranjanja naše snovne in nesnovne kulturne dediščine, medgeneracijskega povezovanja, sodelovanja, sobivanja in strpnosti, pa skrbi za naš planet in razvijanja globalnega državljanstva ter lastne identitete.

ČASOVNICA:

Projekt  bo potekal od oktobra do maja, prijave pa bomo sprejemali do konca marca. Bo likovno-literarne narave. Izdelke ter evalvacijska poročila bodo prijavljeni poslali na naslov: urska.pirjevec@scuoladecastro.si do konca aprila. Izdelkov ne bomo vračali.

Projekt je izhodišče različnim temam: ohranjanje kulturne dediščine, medgeneracijsko povezovanje, trajnostni življenjski slog, sobivanje in strpnost, razvijanje identitete, trajnostni razvoj idr.

Delo naj bi potekalo z likovno upodobitvijo, v različnih likovnih tehnikah in materialih v 2D ali 3D (slika, risba, grafika, mešane tehnike, fotografija) ali na podlagi različnih literarnih izdelkov.

Vsak zavod naj bi poslal na naš naslov 5 izdelkov (likovnih, formata A3 ali A2, ali literarnih , A4, ter 5 fotografij ali fotokopij fotografij o poteku projekta).

Zaključek projekta bo javne narave, in sicer v obliki razstave, ki bo predvidoma postavljena v Mestno knjižnico Piran in njeno dislocirano enoto v Luciji ob koncu meseca maja oz. v začetku junija.

Potrdila o sodelovanju bodo sodelujoče šole prejele predvidoma do 24. 6. 2022.

PRIČAKOVANI CILJI:

Temeljni cilji projekta so:

  • razvijanje štirih Delorsovih stebrov (živeti, vedeti, biti, delati skupaj),
  • spoznavanje snovne in nesnovne k. dediščine domačega kraja, pokrajine, države,
  • razvijanje spoštovanja in odgovornosti državljanov,
  • spoznavanje raznolikosti tujih jezikov in medkulturnih razlik,
  • učenje načela zbliževanja kultur, solidarnosti, miru, nenasilja, umetnosti ... 
  • spodbujanje pozitivnih medosebnih odnosov,
  • ohranjanje pristnosti in sožitje med generacijami ter učenje od starejših,
  • razvoja lastne identiteta kot celote posameznikovih značilnosti,
  • skrb za lastno zdravje.

Več informacij najdete na:
http://scuoladecastro.si/

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...