Pojdi na glavno vsebino

Jesenički

Teme: Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje
Ključne besede: Biotska raznovrstnost, Jeziki, Okolje, Solidarnost, Svoboda izražanja
Nosilec: Osnovna šola Toneta Čufarja Jesenice
Vodja projekta: Angelica Podoš (angelica.podos [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred

Jeseničane nas bogati multikulturnost, na enem prostoru živi več pripadnikov različnih kultur in ver. Tudi na naši šoli je tako. Trudimo se učiti drug od drugega, premagovati predsodke, sprejemati drugačnost kot del življenja, pomembno se nam zdi medsebojno sodelovanje. Držimo se načela, da tako kot knjige ne sodiš po platnicah, človeka ne ocenjuješ po zunanjosti in po tem, od kod prihaja. Te vrednote predstavljamo z emblemom naše šole, s katerim smo prikazali učence in zaposlene kot različne ptice mavričnih barv. Po pripovedih starejših Jeseničanov naj bi Jesenice lahko dobile ime tudi po pticah sinicah (sinica – senica - jesenica – ptički Jesenički). Ptički Jesenički predstavljajo različne kulture združene pod eno skupno, trdno in mogočno osnovnošolsko streho, ki je upodobljena s kraticami OŠTČ. Ptice se iz preteklosti ozirajo naprej: v prihodnost in napredek. S svojimi odprtimi kljunčki nizajo različne ideje, iščejo rešitve, sodelujejo in ustvarjalno prispevajo k doseganju skupnih ciljev. Varno zavetje nam nudi, Jeseničanom na videz prepoznaven, hrib Petelin (1448m), zadnji hrib na zahodnem delu planote Mežakle, pod katerim stoji stavba šole. Emblem z vrednotami naše šole je leta 1995 simbolno upodobil dolgoletni učitelj likovne vzgoje na šoli, Slavko Ilenič.

Projekt Jesenički, bi vodili na naši šoli OŠ Toneta Čufarja Jesenice. Na šoli sva dve učiteljici likovne umetnosti. Skupaj bi sodelovali v projektu, zraven bi povabile še učiteljico razredne stopnje. Projekt bi obsegal slikarsko in kiparsko delavnico, izvedli pa bi ga v drugi polovici  meseca maja.

Slikarska delavnica bi potekala na prostem; tema delavnic pa Jesenice oziroma Jesenički, ki s svojimi kljunčki iščejo nove ideje… V primeru dela na daljavo bi projekt prilagodili trenutnim razmeram. Kiparska delavnica bi potekala v likovni učilnici na šoli.  Število prijavljenih bi omejili na 3 otroke iz vsake šole. Razpis bi omejili na Gorenjsko regijo. Tudi  število prijavljenih bomo omejili, določili bomo rok oddaje oziroma prijave. Prijavnice bi šolam poslali v začetku marca, da bi imeli dovolj časa za organizacijo. Mentorje in otroke bi seveda gostili na šoli in jim ponudili kosilo. Ob prihodu,  bi učence in mentorje sprejeli v dvorani . Od tu bi se porazdelili po seznamu na izbrano delavnico. Povabili bi še dva mentorja ocenjevalca za končen izbor izdelkov. Ob koncu bi postavili razstavo izdelkov, ki bi jo gostili na šoli. Razstavo bi priredili na končni prireditvi, ki bi jo organizirali v mesecu juniju. Ker je projekt namenjen drugi in tretji triadi bomo le to ocenili posebej : 3 mesta oziroma nagrade za prvo trijado in 3 za drugo trijado. Prav tako bomo posebej nagradili kiparske izdelke. Nagrade bi bile za prvo mesto praktične narave (likovni pripomočki). Za drugo in tretjo uvrstitev pa diplomo. Mentorji pa potrdilo o sodelovanju.

Projekt je namenjen vzgojnoizobraževalnim zavodom središča ASPnet za Gorenjsko.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...