Pojdi na glavno vsebino

Z odra na oder

Teme: Kultura miru in nenasilja, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj, Trajnostni življenjski slog
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Demokracija in pravičnost, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, IKT, Jeziki, Medijska in informacijska pismenost, Naučiti se živeti skupaj, Solidarnost, Toleranca, Umetnost, Vključenost in pravičnost, Človekove pravice
Nosilec: Osnovna šola Leona Štuklja Maribor
Vodja projekta: Metka Ferk (metka.ferk [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, vrtec

Projekt Z Odra na oder je namenjen druženju, spoznavanju in prikazu dela osnovnošolskih gledaliških skupin ob uresničevanju UNESCO ciljev. Nastopajoči lahko brez treme in strahu pred ocenjevanjem prikažejo lastno ustvarjalnost svojim vrstnikom in vsem ostalim obiskovalcem.

Projekt smo vsako leto izvedli v mesecu februarju kot obeležitev slovenskega kulturnega praznika. (pres

 

Projekt smo vsako leto izvedli v mesecu februarju kot obeležitev slovenskega kulturnega praznika. (prestavljamo v marec). Vsi naši učenci imajo ta dan kulturni dan in na njem aktivno sodelujejo. Predstave so odigrane na našem šolskem, Unesco odru. Projekt je celodneven in glede na vsebino predstav razdeljen v tri sklope. Vsak sklop je namenjen eni triadi, tako da program lahko spremljajo vsi učenci naše šole. Veliko je obiskovalcev iz sosednjih šol, vsako leto pa se našega projekta udeležijo tudi otroci iz bližnjega vrtca. Predvsem v popoldanskem času se kot gledalci radi pridružijo tudi krajani, starostniki iz doma Danice Vogrinec in drugi. Starši nastopajočih učencev se ogledov predstav radi udeležujejo ter jih spremljajo skozi ves dan.

  • Predstave, ki so namenjene prvi triadi, so odigrane najprej in so vsebinsko primerne za najmlajše učence.
  • Drugi del je namenjen učencem druge triade. Kot gledalci se na šoli radi zadržijo tudi učenci igralci.
  • Zaključni del pa je namenjen tretji triadi, spremljajo ga njihovi starši ter krajani, starostniki...

Lahko rečemo, da gre za projekt s tradicijo, saj bo v marcu potekalo že 24. srečanje, na katerega se sodelujoči vedno radi vračajo. Veseli nas, da nacionalni projekt z mednarodno udeležbo počasi prerašča v mednarodni projekt. Poleg gostov iz Slovenije in Srbije so se nam že trikrat  priključili tudi gostje iz Ukrajine in v lanskem šolskem letu tudi gostje iz Severne Makedonije. 

Glede na situacijo, imamo v mislih tudi izvedbo na daljavo. Seveda bodo morale šole zagotoviti snemanje, povezavo...( je v povojih). Želimo pa si seveda srečanja v živo ( predviden je 25.3.2021).Kot običajno se bodo morale skupine prijaviti v mesecu decembru, razpis pa bo predvidoma v mesecu oktobru.

Vsem sodelujočim mentorjem pa izdamo tudi potrdilo o udeležbi. Prav tako mentorje prosimo, da izpolnijo evalvacijski list ( priloga letnega poročila).

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...