Pojdi na glavno vsebino

Tvoj jezik, moj jezik

Teme: Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje
Ključne besede: Diskriminacija, Jeziki, Naučiti se živeti skupaj, Vključenost in pravičnost
Nosilec: Osnovna šola Šmihel
Vodja projekta: Mihaela Gerjovič (mihaela.gerjovic [afna] os-smihel.si)
Ciljna skupina: vrtec, OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola

Projekt bo s pomočjo literarnih besedil (različnih glede na starostno stopnjo prijavljenih šol) predstavil romski jezik. Učenci bodo spoznali osnovno besedišče in skozi literarno delo tudi romski vsakdan.

V projektu bo možno sodelovati na dva načina, na daljavo in neposredno na naši šoli ob svetovnem dnevu Romov (8. april). Pri sodelovanju na daljavo bodo sodelujoče šole (po prijavi) prejele literarno besedilo v slovenskem in romskem jeziku. Po branju besedila se bodo prosto odločili za poustvarjanje.

Za učence prvega triletja in otroke v vrtcu predlagamo poustvarjanje z različnimi rajalnimi igrami s štetjem oz. izštevanke, saj jih štetja do deset v romščini nauči priloženo besedilo.

Za ostale učence in dijake pa predlagamo likovno poustvarjanje, literarno (plakat, slovarček) ali dramsko (npr. dvojezična igra).

Na sodelovanju v živo bodo sodelujoči sodelovali v delavnicah skupaj z učenci naše šole. Delali bomo z besedili za starejše in mlajše učence. Srečanje v živo bo potekalo v prvi polovici aprila 2021.

 

Prijave na projekt bodo odprte med mesecem oktobrom 2020 in aprilom 2021, zadnji rok za oddajo prispevkov za sodelovanje na daljavo bo možen do konca meseca maja 2021.

Ob prijavi na projekt vam bomo poslali gradivo in kratek evalvacijski obrazec.

Na projekt se prijavite na elektroski naslov mihaela.gerjovic@os-smihel.si

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...