Pojdi na glavno vsebino

Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija

Teme: Globalno državljanstvo, Kulturna dediščina, Kulturna raznolikost, Medkulturno učenje, Trajnostni razvoj
Ključne besede: Cilji trajnostnega razvoja (SDG), Jeziki, Podnebne spremembe, Umetnost
Nosilec: Gimnazija Škofja Loka
Vodja projekta: Ana Prevc Megušar (ana.megusar1 [afna] guest.arnes.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Projekt Tujejezični recital Jezik -  kultura in tradicija je tradicionalni Unescov projekt Gimnazije Škofja Loka. Poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem  pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo. V šolskem letu 2020/21 Gimnazija Škofja Loka praznuje 70letnico. Rdeča nit vseh prireditev ob obeležitvi obletnice je Čas in moto praznovanja »In vendar se vrti…). Tematiko in naslov recitala bomo tako letos povezali s praznovanjem.

Opis: Projekt Jezik -  kultura in tradicija poudarja pomen rabe tujih jezikov skupaj z rabo materinščine. Jezik je orodje za sporazumevanje, obenem  pa se z jezikom učimo kulture naroda, spoznamo njegovo zgodovino in kulturno dediščino. S temi spoznanji širimo obzorja znanja in duha, našo toleranco do drugačnih, predvsem pa bogatimo svojo lastno izobrazbo.

V šolskem letu 2020/21 Gimnazija Škofja Loka praznuje 70letnico. Rdeča nit vseh prireditev ob obeležitvi obletnice je "Čas" in moto praznovanja »In vendar se vrti…). Tematiko in naslov tujejezičnega recitala Jezik – kultura in tradicija bomo tako povezali s praznovanjem.

Prispevki šol, ki bodo v tujem jeziku ali v materinščini  se lahko na različne načine navezujejo na to tematiko: predstavitev različnih časovnih obdobij – dan, mesec, letni časi, leta, stoletja, odnos preteklost – sedanjost – prihodnost, spreminjanje navad, odnosov skozi čas, prenos kulturne dediščine s starejših generacij na mlajše, odnos mladih do dediščine, različno dojemanje časa, odnos do časa  v različnih pokrajinah,  jezikih in kulturah, spreminjanje našega planeta skozi čas in ohranjanje za naslednje rodove.  Tema je zasnovana zelo široko in ponuja cel kup možnosti za ustvarjalnost. Želimo, da bi bil recital  umetniški dogodek: interpretacija poezije v različnih jezikih, tudi v slovenščini, glasbe (manjši zbori, solisti, instrumentalisti) in plesa, kratek gledališki odlomek, tudi film ali fotografijo. Pri pripravi prispevkov želimo navezavo na tematiko,  želimo kvalitetne, ustvarjalne in izvirne prispevke, ki naj ne bodo daljši od 7 minut. Osrednji dogodek, kjer bodo šole predstavile svoj umetniški prispevek v tujem jeziku ali materinščini bo 16.oktobra 2020 v Sokolskem  domu v Škofji Loki. 

Cilji: Z izvedbo projekta Tujejezični recital  Jezik – kultura in tradicija bomo sledili ciljem
- medkulturno učenje in razumevanje ter spoštovanje kulturne raznolikosti
- izobraževanje za globalno skupnost
- razumevanje sprememb skozi čas, vzrokov zanje in njihovih posledic
- povečanje zavedanja o vrednotah dediščine in njenem pomenu za posameznika in družbo
- ozavestiti pomen ohranjanja planeta z življenje prihodnjih rodov
Pričakujemo, do bomo načrtovane cilje dosegli že pri sami pripravi prispevkov na posameznih šolah, predvsem pa z osrednjo prireditvijo, ki upamo, da bo zanimiv mozaik tujih jezikov, dediščine, različnih umetniških zvrsti obogaten z ustvarjalnostjo in inovativnostjo mladih.  

Časovnica: Vabilo na nacionalni projekt Tujejezični recital Jezik – kultura in tradicija bo skupaj s prijavnico in predstavitvijo projekta  posredovan šolam v začetku septembra. Projekt bo potekal kot sodelovanje v živo in sicer z osrednjo prireditvijo, ki bo 16. oktobra 2020 v Sokolskem domu. Generalka se bo pričela ob 9.30, recital pa  12.00. Prijave na recital so možne do 7. oktobra 2020. V primeru, da zaradi epidemioloških ukrepov skupna prireditev ne bo mogoče, bomo šole zaprosile, da na svojih šolah naredijo videoposnetke in jih bomo potem združili in objavili kot skupno predstavitev.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...