Pojdi na glavno vsebino

Kaj skrivajo miti in legende?/Cosa si nasconde dietro miti e legende?

Teme: Kulturna dediščina
Ključne besede: Jeziki, Okolje, Staroselci, Umetnost
Nosilec: Osnovna šola Vincenzo e Diego De Castro Piran
Vodja projekta: Urška Pirjevec (urska.pirjevec [afna] scuoladecastro.si)
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Učenci bodo na podlagi nesnovne kulturne dediščine skozi ljudsko izročilo, obarvano z miti in legendami, spoznavali pestro zgodovinsko dogajanje na naših tleh.

Ohranjanje naše snovne in nesnovne kulturne dediščine je nedvomno povezano tudi z miti in legendami, saj nam slednji razkrivajo pestro zgodovinsko dogajanje na domačih tleh. Ker želimo, da bi se mladi zavedali, da si preteklost, sedanjost in prihodnost podajajo roko, in bi vedeli, kako pomembno je ohranjanje kulturne dediščine naše pokrajine za nas in naslednje generacije, smo se odločili, za projekt, v katerem bodo na podlagi medgeneracijskega povezovanja in sodelovanja ter seveda raziskovanja, zbiranja, branja, poslušanja, uprizarjanja … mitov in legend spoznali svet naših prednikov, njihove vrednote, kreposti, znanja, pa tudi strahove in ovire, s katerimi so se ti srečevali, obenem pa oblikovali tudi vsak svojo percepcijo o tem.

Projekt bo potekal od oktobra do maja, prijave pa bomo sprejemali do konca marca. Projekt bo likovno-literarne narave. Izdelke ter poročila o evalvaciji bodo prijavljeni poslali na naslov: u.pirjevec@gmail.com do konca aprila.

Osrednja tema projekta je ohranjanje kulturne dediščine, ob tem pa projekt zajema še vrsto raznolikih tematik, kot so medgeneracijsko povezovanje, jezik, sobivanje, migracije, identiteta idr.

Delo naj bi potekalo z likovno upodobitvijo, v različnih likovnih tehnikah in materialih v 2D ali 3D (slika, risba, grafika, mešane tehnike) ali na podlagi različnih literarnih izdelkov. Vsak zavod naj bi poslal na naš naslov 5 izdelkov (likovnih - formata A3 ali A2, literarnih ter 5 fotografij ali fotokopij fotografij o poteku projekta).

Zaključek projekta bo javne narave. Ta se bo predvidoma odvijal na Tartinijevem trgu v Piranu. Datum bomo določili v septembru, predvidoma pa bo ob koncu meseca maja.

 

PRIČAKOVANI CILJI IN REZULTATI

Projekt je usmerjen v varovanje in ohranjanje naše kulturne dediščine ter (medgeneracijsko) povezovanje, odpirajo pa miti in legende na podlagi svojih različnih tematik in jezikovnih značilnosti tudi različne možnosti reševanja vprašanj o migracijah -  priseljevanju, izseljevanju, posameznikovi identiteti ali identiteti skupnosti, kulturi sobivanja, miru in nenasilja, strpnosti in sodelovanja … ter obenem o trajnostnemu načinu življenja.

Temeljni cilji projekta so:

  • razvijanje štirih Delorsovih stebrov (živeti, vedeti, biti, delati skupaj),
  • spoznavanje snovne in nesnovne k. dediščine domačega kraja, pokrajine, države,
  • razvijanje spoštovanja in odgovornosti do snovne in nesnovne k. dediščine, do sebe, drugih in okolja ter osveščanje prebivalstva (tudi na primerih dobre prakse) o pomembnosti slednjega,
  • spodbujanje pozitivnih medosebnih odnosov,
  • ohranjanje pristnosti in sožitje med generacijami ter učenje od starejših,
  • spoznavanje in sprejemanje jezikovih raznolikosti.

 

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...