Pojdi na glavno vsebino

Ustvarjamo iz odpadnega materiala

Osrednja tema: Trajnostni način življenja
Nosilec: Osnovna šola Franca Rozmana - Staneta
Ciljna skupina: OŠ, 1. - 3. razred, OŠ, 4. - 6. razred, OŠ, 7. - 9. razred, srednja šola, vrtec

Že dalj časa nas na vsakem koraku narava opozarja na nasičenost z odpadki, opažamo, da se utapljamo v lastnih smeteh, da moramo spremeniti svoje navade, če želimo še naprej uživati v svojih navadah in razvadah. Naši oceani so prekriti s tonami in tonami odpadkov, živali umirajo ujete v naše smeti, rastline so se prisiljene prilagajati ali pa umreti… Prilagoditi pa se moramo tudi ljudje, sicer nas bo način življenja  zadušil. Kot posamezniki lahko začnemo z vprašanjem kaj lahko JAZ NAREDIM. Vsako dejanje šteje in potreben je le prvi korak, da začnemo dolgo pot. Začnimo torej vsak pri sebi in zmanjšajmo količino odpadkov. Recikliranje je le eden od načinov, da to naredimo.

Projekt smo nadaljevali kot smo ga začeli izpred nekaj let in odziv vrtcev in šol je bil velik. Vsak je izbral določen odpadni material. Zbirali smo zelo raznolike materiale (časopisni papir, plastično embalažo, steklenice, pločevinke, zamaške, kavno embalažo, plutaste in plastične zamaške, CD-je…) in raziskovali, kako bi lahko zmanjšali njihovo uporabo oziroma kako bi vse to ali ponovno uporabili v izvirni obliki ali kako bi mu spremenili namen. In nastali so izdelki, ki bi šli zlahka v vsako umetniško galerijo.

Eden od ciljev projekta je priložnost, da pokažemo mladim, da ima vsako današnje dejanje posledice v prihodnosti. To, kar delamo danes, oblikuje našo prihodnost in naše okolje, v katerem bomo živeli. Rezervnega planeta žal ni in Zemlja je naš dom, zato ravnajmo z njo tako, kot bi delali v našem ožjem domu. Misel projekta bomo širili tudi v prihodnje in se še bolj potrudili, da se dotaknemo čim več mladih.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...