Pojdi na glavno vsebino

Živa knjižnica

Osrednja tema: Vrednote in stališča
Sorodne teme: Demokracija, Diskriminacija, Enakopravnost spolov, Migracije in begunci, Solidarnost, Vrednote in stališča
Nosilec: Gimnazija Novo mesto
Ciljna skupina: srednja šola

Opis projekta

Živa knjižnica je sredstvo s katerim preko inovativne metode aktivnega dialoga aktivno ozaveščamo in izobražujemo o človeških vrednotah, človekovih pravicah in spodbujamo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. Metoda Žive knjižnice sooči bralca/bralko z lastnimi predsodki in stereotipnimi predstavami ter nudi konkretno možnost se v živo srečati z lastnim stereotipom. 

V tridesetminutnih osebnih pogovorih, bodo žive knjige pripovedovale svoje življenjske zgodbe, delile svoje izkušnje, znanja in doživetja, ter odgovarjale na radovedna, včasih tudi provokativna in iskriva vprašanja sogovornikov. Žive knjige so namreč ljudje, ki se v svojem vsakdanjem življenju zaradi osebnih okoliščin soočajo s predsodki in stereotipi ter so o tem pripravljeni govoriti z obiskovalci knjižnice.

Bralke in bralci bodo lahko govorili z več zanimivimi knjigami kot so:oseba z izkušnjo varne hiše in nasilja v družini, gej, ozdravljeni odvisnik, EVS prostovoljec v Sloveniji, queer (feminist)ka, študentka s cerebralno paralizo, vegetarijanka/veganka in prostovoljka – spremljevalka umirajočih in žalujočih oseb, oseba, ki je izgubila sluh, posvojenka, muslimanka, oseba z izkušnjo samopoškodbenega vedenja, oseba, ki je prebolela bulimijo, Kočevarica, upokojenka, koristnik psihiatričnih storitev idr.

Bralke in bralci v poglobljenih pogovorih z živimi knjigami tako pridobijo novo izkušnjo, ki lahko prispeva k večjemu medsebojnemu razumevanju, ozaveščanju in odpravljanju stereotipov, predsodkov in tudi diskriminacije, ki so jo deležne različne skupine in posamezniki v naši družbi.

(Povzeto po: https://www.facebook.com/DRPDNM in http://www.ziva-knjiznica.si/o-projektu/)

Projekt bomo izvedli v sodelovanju z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Z željo, da bi v raznolikem svetu lepše sobivali skupaj, vas vabimo k sodelovanju. Zaradi zahtevnosti tematike vabimo predvsem srednješolce.

Projekt bomo predvidoma izvedli v sredini meseca marca 2019 na Gimnaziji Novo mesto.

Kontaktna oseba in vodja projekta: Maja Hren (maja.hren@gimnm.org)

Pričakovani cilji in rezultati

Projekt v veliki meri naslavlja temeljne cilje trajnostnega razvoja in globalnega učenja.

  • izpostaviti stereotipe in predsodke značilne za slovensko družbo in njihove negativne posledice,
  • omogočiti oseben stik z različnostjo v varnem prostoru,
  • ozaveščati o položaju družbeno stigmatiziranih skupin ,
  • spodbujati dialog, ki temelji na spoštovanju človekovih pravic,
  • problematizirati in izpostaviti vsakdanjo realnost pripadnic in pripadnikov družbeno stigmatiziranih skupin (migranti, Romi, istospolno usmerjeni…) in
  • spodbujati konstruktiven ter produktiven dialog med različnimi partnerji, ki sestavljajo civilno družbo.

Časovnica

Projekt bo potekal v živo. Srečanje bomo predvidoma izvedli v mesecu marcu 2019. Točen datum bomo po uskladitvi z zunanjimi sodelavci, pravočasno objavili na spletni strani Unesco šol. V šolskem letu 2018/19 bomo projekt predvidoma izvedli v dopoldanskem času. Prijave bomo po uskladitvi s soizvajalci pravočasno objavili na spletni strani, kjer bodo na voljo tudi prijavnice in vsi potrebni podatki.

Fotogalerija

Sodelujoče šole in vrtci ASPnet

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...